Sinabung faaliyete geçti, dünya üzerinde aktif hangi yanardağlar var?

Yeryüzü üzerinde birçok yanardağ var, bunların bir kısmı Ağrı Dağı gibi sönmüşken, bir kısmı hala daha faal durumda.


Endonezya'nın Kuzey Sumatra eyaletinde bulunan Sinabung Yanardağı tekrar faaliyete geçti.

Ulusal Afet Ajansından yapılan açıklamaya göre, Sinabung Yanardağı'nda patlama meydana geldi.

Patlama sonucu kül püskürten yanardağdan çıkan kül bulutunun yüksekliğinin bir buçuk kilometreye kadar ulaştı.

Bu arada yanardağın 3 kilometre yakınında bulunan Karo ilçesinde güvenlik önlemlerinin alındığı, insanların tehlikeli bölgeden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Yetkililer, yanardağ çevresinde uyarı yaparken yanardağın lav püskürtme tehlikesinin bulunduğunu duyurdu.

Yaklaşık 400 yıl sonra 2010'da yeniden faaliyete geçen Sinabung Yanardağı'nda geçen yıl meydana gelen patlamalarda 17 kişi yaşamını yitirmişti.

"Pasifik ateş çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da 130 aktif yanardağ bulunuyor.

Yeryüzünde hala aktif olan en tehlikeli yanardağlar:





Chaiten Yanardağı - Şili

                                    
                                    
                                    
                                    Chaiten Yanardağı en son 2008 Mayıs ayında faaliyete geçerek birçok insanı korkuttu. Şili sınırlarında bulunan bu aktif volkan deniz seviyesinden 1122 metre yükseklikte bulunuyor. Şubat 2009'da bir kubbesi çökerek nehir vadisine aktı.
Chaiten Yanardağı - Şili Chaiten Yanardağı en son 2008 Mayıs ayında faaliyete geçerek birçok insanı korkuttu. Şili sınırlarında bulunan bu aktif volkan deniz seviyesinden 1122 metre yükseklikte bulunuyor. Şubat 2009'da bir kubbesi çökerek nehir vadisine aktı.
Kilauea Yanardağı - Hawaii

                                    
                                    
                                    
                                    Tatil bölgeleriyle meşhur Hawaii'de bulunan Kilauea, adanın en aktif yanardağı. En son 1983 yılında faaliyete geçti.
Kilauea Yanardağı - Hawaii Tatil bölgeleriyle meşhur Hawaii'de bulunan Kilauea, adanın en aktif yanardağı. En son 1983 yılında faaliyete geçti.
Etna Yanardağı - İtalya

                                    
                                    
                                    
                                    En son 2010 yılında kül püskürten Etna yanardağı, İtalya'daki yanardağlardan en genişidir. Deniz seviyesinden 3329 metre yükseklikte olan Etna, Dünya'nın en aktif yanardağları arasındadır.
Etna Yanardağı - İtalya En son 2010 yılında kül püskürten Etna yanardağı, İtalya'daki yanardağlardan en genişidir. Deniz seviyesinden 3329 metre yükseklikte olan Etna, Dünya'nın en aktif yanardağları arasındadır.
Mayon Yanardağı - Filipinler

                                    
                                    
                                    
                                    Pasifik ateş çemberinin bir halkası olan Mayon Yanardağı Filipinlerin sınırları içerisinde bulunuyor. Mayon son 400 yılda 49 kez faaliyete geçti.
Mayon Yanardağı - Filipinler Pasifik ateş çemberinin bir halkası olan Mayon Yanardağı Filipinlerin sınırları içerisinde bulunuyor. Mayon son 400 yılda 49 kez faaliyete geçti.
Nyiragongo Yanardağı - D. Kongo Cumhuriyeti

                                    
                                    
                                    
                                    Nyiragongo Yanardağı, Demokratik Kongo Cumhuriyet'nin sınırları içerisinde bulunuyor.Yanardağ 1882 yılından beri 34 kez patladı. Kraterinin genişliği iki kilometreden uzun.
Nyiragongo Yanardağı - D. Kongo Cumhuriyeti Nyiragongo Yanardağı, Demokratik Kongo Cumhuriyet'nin sınırları içerisinde bulunuyor.Yanardağ 1882 yılından beri 34 kez patladı. Kraterinin genişliği iki kilometreden uzun.
 Popocatepetl Yanardağı - Meksika

                                    
                                    
                                    
                                    Mexico City'nin sadece yetmiş kilometre doğusunda bulunan Popocatepetl ülkesine ve insanlarına tam anlamıyla korku salıyor. 1519 yılından bu yana tam 20 kez patlayan bu yanardağ en son 1994 yılında faaliyete geçmişti. Şehre yakın oluşu ise birçok felaketi her seferinde beraberinde getiriyor.
Popocatepetl Yanardağı - Meksika Mexico City'nin sadece yetmiş kilometre doğusunda bulunan Popocatepetl ülkesine ve insanlarına tam anlamıyla korku salıyor. 1519 yılından bu yana tam 20 kez patlayan bu yanardağ en son 1994 yılında faaliyete geçmişti. Şehre yakın oluşu ise birçok felaketi her seferinde beraberinde getiriyor.
Saint Helens Yanardağı - ABD

                                    
                                    
                                    
                                    Saints Helen yanardağı adını 1982'deki patlaması ile duyurdu. ABD'nin Washington eyaletinin Skamania kırsalında bulunan bu aktif dağ en son 2008 yılında harekete geçti.
Saint Helens Yanardağı - ABD Saints Helen yanardağı adını 1982'deki patlaması ile duyurdu. ABD'nin Washington eyaletinin Skamania kırsalında bulunan bu aktif dağ en son 2008 yılında harekete geçti.
Sakurajima Yanardağı - Japonya

                                    
                                    
                                    
                                    Sakurajima yeryüzündeki en aktif yanardağlardan biri. Japonya'da bulunan bu aktif dağ 1914 yılındaki patlamasıyla bir ada iken çıkan lavlarla Ōsumi Yarımadası'yla birleşmiştir. Sık sık patlama yaşanan yanar dağ en son 5 Şubat 2016'da faaliyet gösterdi.
Sakurajima Yanardağı - Japonya Sakurajima yeryüzündeki en aktif yanardağlardan biri. Japonya'da bulunan bu aktif dağ 1914 yılındaki patlamasıyla bir ada iken çıkan lavlarla Ōsumi Yarımadası'yla birleşmiştir. Sık sık patlama yaşanan yanar dağ en son 5 Şubat 2016'da faaliyet gösterdi.
Eyjafjallajökull Yanardağı- İzlanda

                                    
                                    
                                    
                                    İsminin yazılması ve okunması zor olan bu aktif volkan İzlanda topraklarında bulunuyor. Eyjafjallajökull adını son dönemlerde duyurdu. 2010 yılında patlayan dağ, saçtığı lavlarla Avrupa'da uçuşları durdurmuştu. 

 3–4 km çapta bir krateri olan volkan, 920, 1612 ve yeniden 1821 ile 1823 yılları arasında püskürdü. Bu iki yıllık faaliyet ölümcül lav taşmalarına yol açtı. Volkan son olarak 2010'da 21 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde iki defa püskürdü. Mart'taki olay, yörenin yerlisi olan yaklaşık 500 kişinin bölgeyi kısa süreli tahliye etmesine yol açtı
Eyjafjallajökull Yanardağı- İzlanda İsminin yazılması ve okunması zor olan bu aktif volkan İzlanda topraklarında bulunuyor. Eyjafjallajökull adını son dönemlerde duyurdu. 2010 yılında patlayan dağ, saçtığı lavlarla Avrupa'da uçuşları durdurmuştu. 3–4 km çapta bir krateri olan volkan, 920, 1612 ve yeniden 1821 ile 1823 yılları arasında püskürdü. Bu iki yıllık faaliyet ölümcül lav taşmalarına yol açtı. Volkan son olarak 2010'da 21 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde iki defa püskürdü. Mart'taki olay, yörenin yerlisi olan yaklaşık 500 kişinin bölgeyi kısa süreli tahliye etmesine yol açtı
Whakaari Yanardağı - Yeni Zelanda

                                    
                                    
                                    
                                    Yeni Zelanda'nın kuzey adasının doğu sahilinde bulunan Whakaari aslında White Island/Beyaz Ada ismiyle biliniyor.1981 ve 1983'de büyük patlamalar yaşayan yanardağ son olarak 200-01'de yeniden aktif oldu.
Whakaari Yanardağı - Yeni Zelanda Yeni Zelanda'nın kuzey adasının doğu sahilinde bulunan Whakaari aslında White Island/Beyaz Ada ismiyle biliniyor.1981 ve 1983'de büyük patlamalar yaşayan yanardağ son olarak 200-01'de yeniden aktif oldu.
Vezüv Yanardağı - İtalya

                                    
                                    
                                    
                                    Vezüv yanardağlar içerisinde en ünlü olanıdır. İtalya'nın Napoli kentinin doğusunda bulunan dağ 1281 metre yüksekliğindedir ve hala aktif durumdadır. 

 Vezüv Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. 

 Vezüv'ün Yanardağı'nı ünlü yapan olaylar ise dünya tarihinde birçok kenti haritadan silmesidir. MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir
Vezüv Yanardağı - İtalya Vezüv yanardağlar içerisinde en ünlü olanıdır. İtalya'nın Napoli kentinin doğusunda bulunan dağ 1281 metre yüksekliğindedir ve hala aktif durumdadır. Vezüv Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. Vezüv'ün Yanardağı'nı ünlü yapan olaylar ise dünya tarihinde birçok kenti haritadan silmesidir. MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >