Sinemacılar Yılmaz Erdoğan ve yapım şirketini dava etmeye hazırlanıyor

Organize İşler 2 filminin yapım şirketi BKM, filmin sinemalarda gösterimde olmasına rağmen Netflix'te yayınlanması tepkilere yol açtı
Organize İşler 2 filminin yapım şirketi BKM, filmin sinemalarda gösterimde olmasına rağmen Netflix'te yayınlanması tepkilere yol açtı

Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Organize İşler 2 filminin vizyonda olmasına rağmen bir başka yayın platformu Netflix ile anlaşmaya varmasının tepkiler sürüyor. Cumartesi günü olağanüstü toplanan Sinema Salonu Yatırımcılar Derneği (SİSAY) üyeleri, Organize İşler 2 filminin yapım şirketi BKM ve yapımcısı Yılmaz Erdoğan hakkında hukuki süreç başlatma karar aldı.

1 Şubat'ta vizyona giren ve gişede büyük bir başarı elde eden ve halen vizyonda olmasına rağmen Organize İşler: Sazan Sarmalı filminin dijital yayın platformu Netflix'te yayınlanmaya başlaması tepkilere yol açtı.

Organize İşler: Sazan Sarmalı, 2 hafta boyunca sinemada yayınlanmasının ardından bir diğer yayın platformu Netflix'te yayınlanmaya başlandı.
Organize İşler: Sazan Sarmalı, 2 hafta boyunca sinemada yayınlanmasının ardından bir diğer yayın platformu Netflix'te yayınlanmaya başlandı.

Netflix ve filmin yapım şirketi BKM, konuyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Film Yapımcıları Meslek Birliği'nden (FİYAB) yapılan açıklamada, filmin bin 400 kopya ile sinema salonlarında gösterilip çok iyi hasılat elde edildiği belirtildi.

Filmin sinemalarda gösterimdeyken çevrimiçi film mecralarında da oynatılmaya başlandığı aktarılarak, şu değerlendirmede bulunuldu:

  • "Bu feci durum, sinema filmlerinin biletli seyircisiyle salonlarda buluşması geleneğini yerle bir edecek hileli bir kurnazlık, iyi niyetli sinema seyircisini aldatmadır. Aynı zamanda yeni sinema yasasıyla ulaşılacak hedeflere çelme takma gafletidir. Ticari görenekte asla kabul edilmeyecek, sinemamızın geleceğine, gelişimine, dağıtım sistemine, salon işletmeciliğine ve bütün film sektörüne ağır darbe vuracak, büyük yıkımlara yol açacak bu ayak oyununu şiddetle kınıyoruz."

''Türk sinemasının sonu olacak''

Açıklamada, "Organize İşler: Sazan Sarmalı" filminin yapımcılarına, Türk sineması için çok tehlikeli sonuçlara yol açacak bu tutumdan acilen vazgeçme çağrısı yapıldı.Televizyon ve Sinema FilmYapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) tarafından yapılan açıklamada da bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörüne telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğine dikkat çekildi.

Dijital yayın platformlarının en bilineni ve en büyüğü Netflix.
Dijital yayın platformlarının en bilineni ve en büyüğü Netflix.

Dijital yayın platformları sinemaya alternatif olabilir mi?

Halen sinemalarda gösterimde olan Organizeİşler filminin internet üzerinden yayınlanmaya başlanması, Netflix gibi Türkiye pazarında giderek genişleyen ve üye sayısı artan dijital yayın platformları, sinema sektörünün önüne kesiyor mu? sorusunu gündeme getirdi.

Yılmaz Erdoğan’ın yazıp, yönettiği ve oynadığı “Organize İşler: Sazan Sarmalı”nın vizyondan inmeden Netflix’te gösterilmesi üzerine başlayan tartışmalardan biri, dijital platformların sinema salonlarına alternatif olup olmayacağı…

BKM’nin “Organize İşler: Sazan Sarmalı”nı Netflix’te yayınlatmasını “Şark kurnazlığı”, “CGV Mars’a ders” veya “Sinemacılar ve seyirciye Sazan Sarmalı” diye adlandırmadan önce, sağlıklı bir analiz için büyük resme bakmakta yarar var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >