Sırada insan beyni mi var: Farelerde denendi, başarıldı

İnsan beyni.
İnsan beyni.

Stanford Üniversitesi'nde görevli araştırma görevlileri, bir farenin yaşadığı susuzluk hissiyle alakalı olan beyin aktivitelerini kontrol altına alabilmeyi başardılar. Diğer bir deyişle farenin hissettiği susuzluk bir lambayı açıp kapatır gibi sonuca bağlanabiliyor.

Bilim insanları, bugünden 60 sene önce beynin susuzluk hissini kontrol edebilen biriminin varlığını tespit edebilmişti. Buna göre su içmek istediğimizde bunu vücudumuza bildirmekle görevli olan nöronlar çoktandır biliniyordu. Stanford Üniversitesi'nde çalışan sinirbilimi uzmanı William Allen ve ekibi, bir deneye başlamaya karar verdi. Deney sırasında bir fare 48 saatlik bir süreyle susuz bırakıldı. Sonrasında, hayvanların susuzluk hissiyle ilgili çalışan beyin bölgesi analiz edildi. Bu analizle birlikte araştırmacılar, susuzluk kontrolünü gerçekleştiren spesifik nöronları tam olarak haritalayabildiler.

Susuzluk hissinin suyun hayatımızdaki önemi düşünülerek değerlendirilmesi çalışmanın önemini de ortaya koymaya yarayacak denebilir. Uygun miktarda su almanın yaşamsal faaliyetleri devam ettirebilmek için ne kadar kritik olduğu gerçeği, beynin o bölgesine müdahaleyi daha da anlamlı kılmaya yetmektedir. Sinirbilimi alanındaki tüm bu gelişmeler büyük bir ivmeyle devam ediyor olsa da beynin keşfedilmemiş noktalarına ulaşmak için daha fazla beklememiz gerektiği ortada. Temel olarak insan beynine müdahale ihtimalinin bile konuşulması heyecan oluşturmak anlamında başka bir şeye ihtiyaç duymamaktadır...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >