Sırbistan-Kosova geriliminin nedeni ne?

iki ülke sınırlarını kapattı
iki ülke sınırlarını kapattı

Dünya Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerini yaşamaya devam ederken, Sırbistan-Kosova arasında da yeni bir kriz ortaya çıktı. Kosova hükümeti tarafından hazırlanan, Sırp vatandaşlarının Sırbistan kimliğini ve araç plakalarını Kosova topraklarında kullanamayacağına ilişkin düzenleme, iki ülke arasında tansiyonu tırmandırdı. Bölgeden çatışma sesleri yükselirken, Kosova polisi ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

Ukrayna-Rusya savaşı bitmeden Avrupa'nın göbeğinde yeni bir savaşın çanları çalıyor. Sırbistan ile Kosova sınırında akşam saatlerine doğru silah seslerinin yükseldiği bildirildi. Kosova özel kuvvetleri sınırın girişini kapatırken, Sırplar ise orduyu Kosova sınırına yanaştırıyor.

Sırbistan ile Kosova sınırı karşılıklı olarak kapandı ve barikat kuruldu.

Gerilimin nedeni ne?

Kosova’da yarın yürürlüğe girecek olan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükselmiş, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri ve silah sesleri yükselmişti. Polis, silah seslerini doğrulamış ölen ya da yaralanan olmadığını ifade etmişti. Siren seslerinin ise yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı ifade edilmişti.

"Ölü veya yaralı yok"

Kosova polisi, Sırbistan ile Kosova sınırındaki gerilime ilişkin sahte haber uyarısı yaptı. Kosova polisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sırpların, Sırbistan ile Kosova arasındaki Yarinye ve Brnyak'taki sınır kapılarına barikatlar kurmasının ardından gerginlik kazanan durumu yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeyindeki silah sesleri doğrulanarak, "Bazı bölgelerde polislerimize ateş açıldı. Olaylarda ölü ve yaralı bulunmuyor. Sırplar, Arnavut vatandaşların canlarına ve mallarına kast etmeye çalıştı" ifadelerine yer verildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >