Şirketlerde yaşanan önemli gelişmeler ve 1 öneri 1 fırsat

Şirketlerde yaşanan önemli gelişmeler ve 1 öneri 1 fırsat
Şirketlerde yaşanan önemli gelişmeler ve 1 öneri 1 fırsat

Bu hafta iş ve finans dünyasında yaşanan haberler, yenilikler, ortak çalışmalar ve sizlere özel 1 öneri 1 fırsat bu yazıda…

Arkanıza yaslanın ve özet gelişmelerin keyfini sürün…

Mavi Jeans halka arz oluyor…
Mavi Giyim'in halka arzında kurumsal yatırımcılara ayrılan payların, ek satış hakkına konu olanlar dahil tamamına belirlenen fiyat aralığından talep geldiği belirtildi.

  
Açıklama yurtdışı talebi toplayan BofA Merrill Lynch tarafından yapıldı. Mavi Giyim Sanayi'nin ek satışla yüzde 55'e kadar hissesinin halka arzı için 8-9 Haziran'da talep toplanacağı ve fiyat aralığının 43 ile 51 TL arasında olacağı belirtilmişti.
Mavi Jeans halka arz oluyor… Mavi Giyim'in halka arzında kurumsal yatırımcılara ayrılan payların, ek satış hakkına konu olanlar dahil tamamına belirlenen fiyat aralığından talep geldiği belirtildi. Açıklama yurtdışı talebi toplayan BofA Merrill Lynch tarafından yapıldı. Mavi Giyim Sanayi'nin ek satışla yüzde 55'e kadar hissesinin halka arzı için 8-9 Haziran'da talep toplanacağı ve fiyat aralığının 43 ile 51 TL arasında olacağı belirtilmişti.
Turkcell’in davası görülmeye başlandı…
Turkcell, 2004 yılında İran'da kazandığı GSM ihalesinin 2005 yılında ihalede ikinci gelen MTN'e verilmesinin ardından şirketin rüşvet vererek bu kararı aldırdığı iddiasıyla 2012 yılında hukuki süreç başlatmıştı. MTN iddiaları reddediyor.Güney Afrika yüksek mahkemesi Turkcell'in Güney Afrikalı telekom operatörü MTN aleyhine açtığı ve 4.2 milyar dolar tazminat istediği İran GSM davasını görme kararı aldı. Turkcell tarafından yayımlanan açıklamaya göre ilk duruşma tarihi, MTN'e Turkcell'in iddialarına cevap vermesi için tanınacak 20 günlük sürenin dolması ardından belirlenecek.
Turkcell’in davası görülmeye başlandı… Turkcell, 2004 yılında İran'da kazandığı GSM ihalesinin 2005 yılında ihalede ikinci gelen MTN'e verilmesinin ardından şirketin rüşvet vererek bu kararı aldırdığı iddiasıyla 2012 yılında hukuki süreç başlatmıştı. MTN iddiaları reddediyor.Güney Afrika yüksek mahkemesi Turkcell'in Güney Afrikalı telekom operatörü MTN aleyhine açtığı ve 4.2 milyar dolar tazminat istediği İran GSM davasını görme kararı aldı. Turkcell tarafından yayımlanan açıklamaya göre ilk duruşma tarihi, MTN'e Turkcell'in iddialarına cevap vermesi için tanınacak 20 günlük sürenin dolması ardından belirlenecek.
BMW, Bosch’tan tazminat istiyor…
Alman otomotiv devi BMW, yedek parça teslimatında yaşanan gecikmeler nedeniyle Almanya, Çin ve Güney Afrika’daki bazı tesislerde üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Şirketin, dünyanın en büyük otomobil yedek parça tedarikçisi olan Bosch’dan tazminat istemeye hazırlandığı belirtildi.BMW’nin satın alma müdürü Markus Duesmann, teslimattaki aksama nedeniyle üretimdeki kesintilerin devam edebileceğini söyledi. Bosch ise sorunun yarattığı etkiyi en aza indirmek için çalıştığını bildirdi.
BMW, Bosch’tan tazminat istiyor… Alman otomotiv devi BMW, yedek parça teslimatında yaşanan gecikmeler nedeniyle Almanya, Çin ve Güney Afrika’daki bazı tesislerde üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Şirketin, dünyanın en büyük otomobil yedek parça tedarikçisi olan Bosch’dan tazminat istemeye hazırlandığı belirtildi.BMW’nin satın alma müdürü Markus Duesmann, teslimattaki aksama nedeniyle üretimdeki kesintilerin devam edebileceğini söyledi. Bosch ise sorunun yarattığı etkiyi en aza indirmek için çalıştığını bildirdi.
Amazon dünyanın en değerli 4'üncü şirketi oldu…
New York borsasında işlem gören Amazon'un hisseleri cuma gününü 995,78 dolardan kapamasının ardından, bugün % 0,5 artarak 1.001,20 dolara kadar yükseldi.

  
Böylece, şirketin hisseleri tarihte ilk defa bin doların üzerine çıkarak rekor kırarken, firmanın piyasa değeri de yaklaşık 479 milyar dolara ulaştı.Apple, Alphabet ve Microsoft'ın ardından Amazon dünyanın en değerli 4'üncü şirketi konumunda bulunuyor.
Amazon dünyanın en değerli 4'üncü şirketi oldu… New York borsasında işlem gören Amazon'un hisseleri cuma gününü 995,78 dolardan kapamasının ardından, bugün % 0,5 artarak 1.001,20 dolara kadar yükseldi. Böylece, şirketin hisseleri tarihte ilk defa bin doların üzerine çıkarak rekor kırarken, firmanın piyasa değeri de yaklaşık 479 milyar dolara ulaştı.Apple, Alphabet ve Microsoft'ın ardından Amazon dünyanın en değerli 4'üncü şirketi konumunda bulunuyor.
Unilever’den Türkiye’ye önemli yatırım…
Unilever, Birleşik Krallık ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biri olan Unilever, Konya’daki 2’nci yatırımını ev ve kişisel bakım ürünleri fabrikasıyla yaptı. Böylece toplamda 350 milyon Euro’ya ulaşan entegre yatırım değeriyle Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe son 10 yılın en büyük fabrika yatırımını hayata geçirmiş oldu.
Unilever’den Türkiye’ye önemli yatırım… Unilever, Birleşik Krallık ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biri olan Unilever, Konya’daki 2’nci yatırımını ev ve kişisel bakım ürünleri fabrikasıyla yaptı. Böylece toplamda 350 milyon Euro’ya ulaşan entegre yatırım değeriyle Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe son 10 yılın en büyük fabrika yatırımını hayata geçirmiş oldu.
Kale Grubu Rolls-Royce ile el sıkıştı…
Kale Grubu ile dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden İngiliz Rolls-Royce, Türkiye’ye uçak motorları geliştirmek için iş birliği yaptı. %51 Kale Grubu, % 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere sivil ve askeri alanda uçak motorları geliştirmeyi hedefliyor.
Kale Grubu Rolls-Royce ile el sıkıştı… Kale Grubu ile dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden İngiliz Rolls-Royce, Türkiye’ye uçak motorları geliştirmek için iş birliği yaptı. %51 Kale Grubu, % 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere sivil ve askeri alanda uçak motorları geliştirmeyi hedefliyor.
Beko’nun Hindistan pazarında büyüme hedefleri...
Hindistan’ın köklü şirketlerinden Tata Grubu bünyesindeki Voltas ve Arçelik arasında, Hindistan’da üretim ve satış yapacak şirket kurulması için ortaklık anlaşmasına imza attı. Şirketin “Voltas Beko” ismi ile Hindistan pazarının önde gelen oyuncularından biri olması bekleniyor. 100 milyon Dolar sermaye ile kurulacak yeni şirkette, Arçelik ve Voltas’ın eşit paylarda ortaklığı bulunacak.
Beko’nun Hindistan pazarında büyüme hedefleri... Hindistan’ın köklü şirketlerinden Tata Grubu bünyesindeki Voltas ve Arçelik arasında, Hindistan’da üretim ve satış yapacak şirket kurulması için ortaklık anlaşmasına imza attı. Şirketin “Voltas Beko” ismi ile Hindistan pazarının önde gelen oyuncularından biri olması bekleniyor. 100 milyon Dolar sermaye ile kurulacak yeni şirkette, Arçelik ve Voltas’ın eşit paylarda ortaklığı bulunacak.
1 öneri 1 fırsat
Haftanın kitap önerisi: “Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı Olmanın Sırları”Charlars Duhigg, Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı olmanın sırları adlı kitabında, stresten uzak bir şekilde üretmek isteyenlere sesleniyor. Üretkenlik için daha çok çalışmak, daha çok terlemek ya da masa başında saatler harcayarak büyük fedakarlık yapmak gerekmediğini savunan Duhigg, 8 temel kavramla bir yol haritası çiziyor. Bu kavramların uygulayan kişi ve kurumların hayatlarının nasıl değiştiğini örneklerle gösteriyor. Farklı davranıp başarıyı yakalayanların sırları paylaşılıyor.Haftanın fırsatı: Canon Dünyayı Gezecek 1 kişi arıyor!Canon firması, Türkiye’nin de dahil olduğu 19 ülkede, kazanan kişinin dünyayı gezeceği “Live For The Story” kampanyasını duyurdu. Herkesin, çektiği herhangi bir fotoğrafla Instagram üzerinden katılabileceği yarışmayı kazanan kişi, toplam 33 bin Euro’luk bütçeyle ödüllendirilecek. Kazanan kişi 6 bölgede 2’şer gecelik konaklama ve seyahat ettiği her ay için 1.500 Sterlin harçlık almaya da hak kazanacak. 17 Mayıs’ta başlayan yarışmaya katılım hakkı 28 Haziran’da sona erecek.

  


  
Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle…
1 öneri 1 fırsat Haftanın kitap önerisi: “Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı Olmanın Sırları”Charlars Duhigg, Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı olmanın sırları adlı kitabında, stresten uzak bir şekilde üretmek isteyenlere sesleniyor. Üretkenlik için daha çok çalışmak, daha çok terlemek ya da masa başında saatler harcayarak büyük fedakarlık yapmak gerekmediğini savunan Duhigg, 8 temel kavramla bir yol haritası çiziyor. Bu kavramların uygulayan kişi ve kurumların hayatlarının nasıl değiştiğini örneklerle gösteriyor. Farklı davranıp başarıyı yakalayanların sırları paylaşılıyor.Haftanın fırsatı: Canon Dünyayı Gezecek 1 kişi arıyor!Canon firması, Türkiye’nin de dahil olduğu 19 ülkede, kazanan kişinin dünyayı gezeceği “Live For The Story” kampanyasını duyurdu. Herkesin, çektiği herhangi bir fotoğrafla Instagram üzerinden katılabileceği yarışmayı kazanan kişi, toplam 33 bin Euro’luk bütçeyle ödüllendirilecek. Kazanan kişi 6 bölgede 2’şer gecelik konaklama ve seyahat ettiği her ay için 1.500 Sterlin harçlık almaya da hak kazanacak. 17 Mayıs’ta başlayan yarışmaya katılım hakkı 28 Haziran’da sona erecek. Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle…
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >