Şişli'de korkutan 'uyurgezer' görüntüsünü uzmanlar analiz etti: "Kapana yakalanmış gibi"

Uyurgezerlik, uykunun ilk saatlerinde görülüyor.

İstanbul Şişli'de uyurgezer bir genç, uyku halindeyken dördüncü kattan düştü. Gencin vücudunda kırklar olurken güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntüleri çok konuşuldu. Çünkü genç adam yaşadığı olayın şoku ile bir anda koşup, karşı apartmanın penceresinden içeriye girmişti. Psikolog Onur Can Dalkılınç, yaşanan bu ilginç olayın görüntülerini GZT okurları için yorumladı.

Şişli'de eşine benzerine az rastlanır bir olay yaşandı. Uyurgezer genç, apartmanın dördüncü katından düştü.

16 yaşındaki bir genç apartmanın dördüncü katından sokakta bulunan otomobilin üzerine düşüyor. Düştükten hemen sonra ise kalkarak, karşı apartmana koşan genç pencereden içeri giriyor.

Şişli'de 16 yaşındaki uyurgezer gencin, dördüncü kattan bir arabanın üzerine düştüğü anlar güvenlik kameralarına böyle yansıdı.
Şişli'de 16 yaşındaki uyurgezer gencin, dördüncü kattan bir arabanın üzerine düştüğü anlar güvenlik kameralarına böyle yansıdı.

Görüntülerde gencin önce sokaktaki elektrik tellerine takıldığı, ardından park halindeki bir aracın üzerine düştüğü görülüyor. Uyurgezer genç yaşadığı olayın verdiği şok ile hemen ayağa kalkıp nereye gittiğini bile bilmeden koşmaya başlıyor. Ardından karşı apartmanın açık penceresinden içeriye giriyor.

İşte o video:

Görüntüleri izleyince akıllara bir çok soru geliyor. Psikolog Onur Can Dalkılınç yaşanan bu ilginç olaya ilişkin önemli tahlillerde bulunarak merak edilenleri yanıtladı.

Psikolog Onur Can Dalkılınç
Psikolog Onur Can Dalkılınç

'Uyurgezerlik, uykunun ilk saatlerinde görülüyor'

Psikolog Dalkılınç, 'Uyurgezerlik uykunun ilk birkaç saati içinde görülür. Kişiyi uyandırmak güçtür ve sonradan olayları hatırlamaz. Çocuklukta görülme sıklığı yüzde 30 civarındayken yetişkinlerde yüzde 1 oranındadır' diyor. Dalkılınç, ailesel yatkınlığın da çok önemli bir faktör olduğunun üzerinde duruyor.

  • Dalkılınç 'Hasta genellikle uyandırılamaz ve yatağına dönüp uyumaya devam eder ve sabah olanları hatırlamaz. Yorgunluk ve uykusuzluk uyurgezerlik ataklarını artırabilir. Uyurgezerlik dakikalarla sınırlıdır. Hasta sanki derin uyku ile tam uyanıklık arasında bir 'kapana' yakalanmış gibidir' diyor.

Görüntülerde de olduğu gibi uyurgezer kişiler ev içinde hatta bulunduğu yerin sınırları içerisinde sokak, cadde gibi yerlere de bilinci kapalı bir şekilde gidebilir diyen Dalkılınç 'Kontrolsüz bir çevre ya da durumda kişiyi tehlikeli durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Birçok örnekle medyaya yansıyan veya yansımayan durumlarda camdan düşme, merdivenden düşme, araba çarpması gibi ölümcül durumlar olabiliyor' diyerek önlem alınması gerektiğine işaret ediyor.

'Kaçmasının nedeni şokta olması'

Dalkılınç, görüntülerdeki gencin çarpma esnasında uyandığını ancak, yaşadığı olayın şoku ile bir anda ne yaptığını bilmeyerek kaçmaya başladığını söylüyor.

Uyurgezerler için özellikle ailelerin birtakım önlemler alması gerekiyor.
Uyurgezerler için özellikle ailelerin birtakım önlemler alması gerekiyor.

Ne tür önlemler almak gerekiyor?

Psikolog Onur Can Dalkılınç eğer gerekli önlemler alınırsa tehlikenin de en aza indirilebileceğine dikkati çekiyor. Psikolog Dalkılınç bu önlemleri 'Kapıların kitlenmesi, camların ekstra güvenlik aparatları takılması evde kesici ya da zarar verici alet ya da eşyaların muhafaza edilmesi ve kaldırılması tehlike faktörünü en aza indirebilir. Bununla beraber ailede bu sorunu bilip bilinçli bir şekilde önlem alması, kişi tek yaşıyor ve bu durumdan yine haberdar ise kendine göre güvenlik önlemleri alması gerekmektedir. Çocukların çoğu büyürken bu sorunu aşarlar. Bu sorunu azaltmak için uyku günlüğü tutulabilir' şeklinde sıralıyor.

Uyku günlüğü nedir?

Uyku günlüğü kişinin kalktığı ve uyuduğu saatleri not alarak kişinin uykusunu düzenlemeye yardımcı oluyor. Dalkılınç uyurgezerliğin geçmediğini ancak bunun gibi yöntemlerle kontrol altına alınabileceğinin altını çiziyor.

Uyurgezer bir kişi, bazen tehlikeli de olabiliyor. Kendisine ve çevresine zarar verebiliyor.
Uyurgezer bir kişi, bazen tehlikeli de olabiliyor. Kendisine ve çevresine zarar verebiliyor.

Uyurgezerlik halinde çevredekiler ne yapmalı?

Divan Psikoloji'den Psikolog Onur Can Dalkılınç, uyurgezerlik halinde çevredeki kişilerin büyük bir hassasiyet içinde olması gerektiğine işaret ederek 'Bu durumu fark edildiğinde kişiyi uyandırmadan ve ani hareket ya da tepkide bulunmadan yatağa yönlendirmek iyi bir seçim olabilir. Aksi halde kişi uyandığındaki şaşkınlık ve bulunduğu durumun korkusuyla kendine ya da çevresine zarar verme ihtimali oldukça yüksek' diyor.

İlaçlar herkeste işe yaramıyor

Dalkılınç uyurgezerliğin herhangi özgül bir tedavisi bulunmadığına ve gece yatmadan önce Benzodiazepin ya da sedasyon etkisi olan güçlü antidepresanların kimilerinde yarar sağladığına dikkati çekiyor. Dalkılınç göz önünde bulundurulması gereken başlıca konu kişinin güvenliği olduğunun altını önemle çiziyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >