Sivas Kongresi'nin 100. yılı: Sivas milli mücadelenin ve cumhuriyetin ilk merkezidir

Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivasta gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından, kutlama programında konuşuyor. -AA
Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivasta gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından, kutlama programında konuşuyor. -AA

Sivas Kongresi 100. yıl dönümünde kutlanırken, kutlama programında Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada Sivas'ın, milli mücadelenin ve cumhuriyetin ilk merkezi olduğu vurgusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 100'üncü Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Milli bir duruş sergilendi"

Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri milli mücadele yıllarıdır. 4 Eylül 1919 tarihi aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Milli mücadelenin işaret fişeği burada atılmış, Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları burada yapılmıştır. Sivas cumhuriyetin ilk merkezidir. Tam bir asır önce yurdun dört bir yanından gelen delegeler burada milli bir duruş sergilemişlerdir.

"Sivas Anadolu'nun birlik ve dirlik ruhudur"

Sivas Kongresi deyince hemen gözümüzün önüne gelen tarihi bir fotoğraf vardır. O fotoğrafta Gazi Mustafa Kemal'le birlikte kimler var? O gün İstanbul temsilcisiyle burada mıydı? Buradaydı. Bursa, Aydın, Denizli, Afyon burada mıydı? Evet buradaydı. Sivas'taki tarihi toplantıda doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün vatan temsil ediliyordu. Bir asır sonra aynı mekanda milli mücadelenin ilk temsilcilerini saygıyla anarken, Sivas'taki kararlılığı asla kaybetmediğimizi de hatırlatmak istiyorum.

"Sivas'ın gönlünde nifak değil, birlik ve beraberlik duyguları yer bulur"

Gazi Mustafa Kemal ve Amasya Genelgesi'nde imzası bulunan paşalar, Sivas'ta milli bir kongrenin toplanması kararını vermişlerdi. Sivas o günün şartlarında sadece jeopolitik konumuyla değil, Sivaslıların duruşlarıyla da emniyetli olması nedeniyle seçilmişti. Sivas, Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdudur. Sivas'ın gönlünde nifak değil, birlik, beraberlik duyguları yer bulur.

Bu şehirde karşılık bulamayan bir siyasi hareketin ülkenin tamamında başarılı olması mümkün değildir. Biz de bunun için Sivas'a ayrı bir önem verdik.

"Manda ve himaye asla kabul edilemez"

Erdoğan, buradaki konuşmasında, "Sivas'ın gönlünde nifak değil, birlik, beraberlik duyguları yer bulur. Bu şehirde karşılık bulamayan bir siyasi hareketin, ülkenin tamamında başarıya ulaşması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >