Siyah önlükten rengarenk tişörte uzanan okul kıyafeti modası!

1930’lu yıllarda siyah forma giyen öğrenciler şimdilerde tişörtle okula gidiyor.

Eğitim sisteminin bir parçasıydı tek tip kıyafet… Yıllar geçti ve hayatımızdaki birçok şey gibi okul formaları da çağa ayak uydurdu.
1930’larda başladı

                                    1930'lu yıllarda zengin ve fakir öğrenciler arasında ayrım yapılmaması için herkesin siyah önlük giyip, beyaz yaka takması zorunlu hale getirildi.
1930’larda başladı 1930'lu yıllarda zengin ve fakir öğrenciler arasında ayrım yapılmaması için herkesin siyah önlük giyip, beyaz yaka takması zorunlu hale getirildi.
Önlük altına pantalon

                                    Kız çocukları elbise formunda tasarlanan siyah önlükleri giyiyordu. Alım gücünün çok düşük olduğu yıllarda, kız çocukları önlüğün altına kış aylarında kilotlu çorap yerine pantolon giyiyordu.
Önlük altına pantalon Kız çocukları elbise formunda tasarlanan siyah önlükleri giyiyordu. Alım gücünün çok düşük olduğu yıllarda, kız çocukları önlüğün altına kış aylarında kilotlu çorap yerine pantolon giyiyordu.
Dantelli çocuk çorabı

                                    Yaz aylarında ise kızlar önlüklerinin altına, o yıllarda çok moda olan dantelli çoraplardan giyerdi.
Dantelli çocuk çorabı Yaz aylarında ise kızlar önlüklerinin altına, o yıllarda çok moda olan dantelli çoraplardan giyerdi.
Gömlek formunda önlük

                                    Erkek öğrenciler gömlek şeklindeki siyah önlüklerle okula giderdi.
Gömlek formunda önlük Erkek öğrenciler gömlek şeklindeki siyah önlüklerle okula giderdi.
Çivit mavisi önlük

                                    1991 yılında siyah önlük tarihe karıştı ve yerine çivit mavisi önlükler geldi.
Çivit mavisi önlük 1991 yılında siyah önlük tarihe karıştı ve yerine çivit mavisi önlükler geldi.
Bembeyaz yakalar

                                    Önlüklerin olmazsa olmazıydı beyaz yakalar. Anneler; evlatlarının yakalarının bembeyaz görünmesi için çok uğraşırlardı. Ancak gün boyu teneffüslerde koşuşturup duran çocuklar kimi zaman kirli yaka, kimi zamanda düğmesi düşmüş bir yaka ile eve dönerdi.
Bembeyaz yakalar Önlüklerin olmazsa olmazıydı beyaz yakalar. Anneler; evlatlarının yakalarının bembeyaz görünmesi için çok uğraşırlardı. Ancak gün boyu teneffüslerde koşuşturup duran çocuklar kimi zaman kirli yaka, kimi zamanda düğmesi düşmüş bir yaka ile eve dönerdi.
Dantel yakalar

                                    Bir zamanlar el emeğinin değeri çok daha fazlaydı. Anneler kız çocukları için yakaları ellerinde tığ ile işlerdi. Elbette, hazır yaka yerine dantel yaka takan kızların okuldaki havasıysa bambaşkaydı.
Dantel yakalar Bir zamanlar el emeğinin değeri çok daha fazlaydı. Anneler kız çocukları için yakaları ellerinde tığ ile işlerdi. Elbette, hazır yaka yerine dantel yaka takan kızların okuldaki havasıysa bambaşkaydı.
Pantolon serbest bırakıldı

                                    Okullarda spor ayakkabı giymek, saç açmak bir zamanlar disiplin suçuydu. Kızların okulda pantolon giymesi ise büyük bir lükstü. 2002'de ise kız öğrencilerin okulda kumaş pantolon giymesine onay verildi.
Pantolon serbest bırakıldı Okullarda spor ayakkabı giymek, saç açmak bir zamanlar disiplin suçuydu. Kızların okulda pantolon giymesi ise büyük bir lükstü. 2002'de ise kız öğrencilerin okulda kumaş pantolon giymesine onay verildi.
Mavi önlük tarih oldu
Mavi önlük ise 2012'de tarihe karıştı.
Mavi önlük tarih oldu Mavi önlük ise 2012'de tarihe karıştı.
Zaman değişti
Öğrencilerin serbest giyinme hakları var. Ancak öğrenciler, okul yönetimlerinin belirlediği kolej tipi kıyafetleri giyiyor. Zamanın değişmesiyle birlikte okuldaki özgürlük anlayışı da farklı bir boyut kazandı. Birçok yasak nedeniyle kıyafetlerine, ayakkabılarına hatta saçlarına dikkat eden öğrenciler şimdilerde bu tarz baskılarla karşılaşmıyor.
Zaman değişti Öğrencilerin serbest giyinme hakları var. Ancak öğrenciler, okul yönetimlerinin belirlediği kolej tipi kıyafetleri giyiyor. Zamanın değişmesiyle birlikte okuldaki özgürlük anlayışı da farklı bir boyut kazandı. Birçok yasak nedeniyle kıyafetlerine, ayakkabılarına hatta saçlarına dikkat eden öğrenciler şimdilerde bu tarz baskılarla karşılaşmıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >