Sofralardan göklere taşınıyor: Yeni jet yakıtı yoğurt olacak

Yoğurttan yakıt yapmak.
Yoğurttan yakıt yapmak.

Bilim insanları, protein tozu olarak da kullanılan peynir altı suyunun jet yakıtı olarak kullanılabileceğini açıkladı. Yani soframızdaki yoğurtlar jet yakıtı olarak kullanılabilecek.

Yapılan değerlendirmeler ve araştırmalar, atık durumdaki ürünlerin yoğurt üretiminden biyoyakıt üretilmesinin mümkün olduğunu duyurdu. Çalışma neticesinde peynir altı suyu, bakterileri yararlı kaproik asit ve kaprilik asit barındıran bir bileşik haline getirildi. Üretim aşamalarının sonlanmasının ardından kalan peynir altı suyu, ağırlık olarak süt şekeri laktozu, şeker fruktozu ve laktik asitten oluşuyor.

Her iki bileşik, standart antibiyotiklerin yerini almaları amacıyla hayvanların yemlerine dahil edilebilecek. "Yeşil antimikrobiyaller" olarak nitelendirilen bu bileşikler büyük bir yeniliği vadediyor. Yapılan keşifle ilgili konuşan ABD'nin New York eyaletindeki Cornell Üniversitesi'nin öğretim görevlisi Dr. Lars Angenent, şu sözleri söyledi:

  • "Asidik peynir altı suyunun jet yakıtından hayvanların da yiyebileceği bir ham maddeye kadar işlevsel hale getirilmesi, sürdürülebilirlik için önemli bir örnek."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >