Soğuk Savaş çanları çalarken NATO suçluyu buldu: Rusya

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO savunma bakanları toplantısına katılmıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO savunma bakanları toplantısına katılmıştı.

ABD ve Rusya arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın ardından NATO'dan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Genel Sekreter Stoltenberg: "Sorun, yıllardır anlaşmayı ihlal eden Rusya'nın davranışları" dedi.

Başkan Trump'ın, ABD ile Rusya arasında 1987 yılında imzalanan "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"ndan çekileceğini açıklamasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor.

NATO sorumluyu buldu: Rusya

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan ayrılma kararının ardından Rusya'yı suçlayarak, "Sorun, yıllardır anlaşmayı ihlal eden Rusya'nın davranışları." açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de gerçekleşen basın toplantısında.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de gerçekleşen basın toplantısında.

"ABD anlaşmanın gerekliliklerini yerine getiriyor"

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, tüm müttefiklerin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın önemli olduğu ve ABD'nin bu anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirdiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

"Yeni bir savaş istemiyoruz"

  • "Rusya'nın davranışları konusunda ise son derece endişeliyiz. Sorun, yıllardır anlaşmayı ihlal eden Rusya'nın davranışları." ifadesini kullanan Stoltenberg, konunun NATO savunma bakanları toplantısı ve Washington ziyaretinde de gündeme geldiğini anımsattı.
  • Stoltenberg, "Yeni bir soğuk savaş ve silahlanma yarışı istemiyoruz." diye konuştu.

Konuya ilişkin Avrupa Birliği'nden de bir açıklama yapıldı.
Konuya ilişkin Avrupa Birliği'nden de bir açıklama yapıldı.

AB'den ABD ve Rusya'ya diyalog çağrısı

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan ayrılma kararına ilişkin, Moskova ve Washington yönetimlerinin anlaşmayı korumak için diyaloğu sürdürmeleri gerektiğini kaydetmişti.

AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, "ABD ve Rusya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı korumak için yapıcı diyaloğu sürdürmeli. Ayrıca, uluslararası ve Avrupa güvenliğinin sağlanması için elzem olan anlaşmanın tam olarak uygulanmasını güvence altına almalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin'de, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile bir toplantı düzenlemişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin'de, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile bir toplantı düzenlemişti.

Rusya'dan misilleme

ABD'nin nükleer silahları sınırlayan bu anlaşmadan çekilme kararına, Rusya'dan misilleme tehdidi geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada ABD'nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesini "son derece tehlikeli" olarak niteleyerek, bunun "askeri-teknik" bir karşılık verilmesini gerektireceğini söylemişti.

AK Partili Kurtulmuş: 3. Dünya Savaşı çoktan başladı diyebiliriz

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Bir tarafta Çin, diğer tarafta ABD'nin olduğu, ekonomik ve siyasi çatışmaların başlayacağı, siyasi olarak çatışmaların ciddi bir şekilde gündeme geleceği, yeni bir ekonomik savaş dönemine giriyoruz, girdik bile. Böyle ümit etmem ama 3.Dünya Savaşı çoktan başladı diyebiliriz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması nedir?

ABD ile Rusya'nın, Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de Washington'da imzalanmıştı. Anlaşma, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor.

ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet lider Mikhail Gorbachev tarafından 1987 yılında müzakere edilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >