Sokak hayvanları yasası mecliste görüşülmeye başlandı

Arşiv
Arşiv

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti), hayati tehlike oluşturduğu gerekçesiyle, sokak hayvanlarının, özellikle de köpeklerin 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde 'uyutularak', yani enjeksiyonla öldürülmesine ilişkin yasal düzenleme hazırlığı Meclis'te görüşülmeye başlandı.

Sokak hayvanları yasası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Sokak hayvanlarının refahı ve toplum güvenliği arasındaki hassas dengeyi sağlamayı amaçlayan yasal düzenlemeler, Türkiye'de son dönemde yoğun tartışmalara konu oluyor.

Mevcut Sokak Hayvanları Kanunu'nun işleyişine dair eleştiriler sürerken, 2024 yılı için TBMM gündemindeki olası değişiklikler kamuoyunun odak noktası haline geldi.

"Siyaset milletin ihtiyaçlarını karşılamak mecburiyetinde"

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sahipsiz hayvanlara yönelik yasal düzenleme çalışmaları hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, 'sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme' konusunda Meclis'te gerçekleştirilecek çalışmaları 15 gün kendisinin yürüteceğini, Meclis kapanmadan büyük ihtimalle Kanun Teklifi'nin Meclis Başkanlığı'na sunulacağını söyledi.

Toplumun son yıllarda gündeminin saldırgan sokak hayvanları olduğunu belirten Yenişehirlioğlu, siyasetin, milletin taleplerini karşılamak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

"Nihai olarak bir metin oluşturulduğunda bunu meclise sunacağız"

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı detaylı bir çalışma yürütüyor. Benim burada yaptığım; konunun paydaşlarıyla STK, gazeteciler, akademisyenler, konunun mağdurları, bu konuda hassasiyeti olan milletvekilleri ve farklı kesimden vatandaşlarımızı dinlemek, onların aktardıklarını not almak, bundan bir çıkarım elde etmek ve onların çözüm önerilerini dinlemek. Yaptığım çalışmalar bu doğrultuda. Bu çalışmaları yürütüp daha sonra bütün paydaşlardan aldığım bu bilgileri raporlaştıracağım ve gündeme getireceğiz. Nihai olarak bir metin oluşturulduğunda bunu meclise sunacağız."

"Bu çalışmaları yaklaşık olarak 15 gün yürüteceğim"

Kanun teklifinin Komsiyon'da değerlendirildikten sonra Genel Kurul'da milletvekillerinin onayına sunulacağını kaydeden Yenişehirlioğlu, "Bu çalışmaları yaklaşık olarak 15 gün yürüteceğim. Meclis kapanmadan büyük ihtimalle Kanun Teklifi Meclis Başkanlığına sunulacak." diye konuştu.

"Amacımız; ortak noktaya ulaşmak"

Meclis ayağında çalışmaları kendisinin yöneteceğini söyleyen Yenişehirlioğlu, "Yara açmadan, bölmeden, parçalamadan, buradan düşmanlıklar üretmeden toplumun sesine kulak verdik. Amacımız; ortak noktaya ulaşmak ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırmak." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun hem AK Parti Grubu'ndan hem de bu konuya ilişkin çalışma yapan akademisyenler ile ilgili STK temsilcilerinden görüş alacağı da öğrenildi.

Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen çalışmanın ardından, köpeklerin toplanma süreci, bakımlarının yapılması, kısırlaştırma, sahiplendirme konusunda teşvik sağlanmasıyla ilgili yol haritası belirlenecek, sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması ve buna ilişkin uygulamalar masaya yatırılacak.

Peki başıboş sokak hayvanları ile ilgili bir yasa çalışmasını gerektirecek neler yaşandı?

Başıboş hayvanlardan özellikle de köpeklerin yarattığı tehdit algısı ve yaşanan üzücü olaylar, konunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Bunlara ek olarak çözüm olarak sokak hayvanları uyutulacak mı? sorusu da oldukça merak edilen ve dikkatle takip edilen konular arasında yer aldı.

Başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı?

Bu bağlamda AK Parti'nin başlattığı yeni çalışma, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan 'uyutma' yöntemi de dahil olmak üzere farklı modelleri mercek altına almasıyla dikkat çekiyor. Toplumda hassasiyetle karşılanan bu tartışmalı yöntem, beraberinde 'Sokak köpekleri uyutulacak mı?' sorusunu da getirdi.

Peki 'uyutma' yöntemi nedir? Sokak hayvanlarının uyutulması ne demek oluyor?

Edinilen bilgilere göre, AK Parti'nin uzmanları, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan 'uyutma' yöntemini inceliyor. AK Partili yetkililer, eğer böyle bir düzenlemeye gidilirse, her belediyenin barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek bir internet sitesi kuracağını ve bu sitede sahiplendirme ilanları yayınlayacağını belirtiyor.

Bu ilanlarda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon ile uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerin ardından, boşalan barınaklara yeni hayvanlar alınacak. Planlanan düzenlemede kent ve kırsal ayrımı yapılmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >