Son 48 saat: Dev Güneş fırtınası Dünya'ya çarpacak

Dev Güneş fırtınası Dünya'ya çarpacak
Dev Güneş fırtınası Dünya'ya çarpacak

Uzay hava fizikçisi Tamitha Skov, Twitter'dan uyarıda bulunarak Güneş fırtınasının yoğun olacağını beklediğini söyledi. Skov'a göre fırtına 14 Nisan'da Dünya'ya çarpacak. NASA ve NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) modellerini inceleyen uzman Skov, Güneş fırtınasının etkisi olarak elektrik kesintilerinin yanı sıra GPS ve radyo kesintileri de yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca Güneş fırtınasının, uydu sistemlerinde dalgalanmalara neden olabileceği açıklandı.

Güneş'te meydana gelecek bir fırtınanın 48 saat içinde direkt olarak Dünya'yı vuracağı ve GPS ile radyo kesintilerine neden olacağı açıklandı.

"Uydu sistemlerinde dalgalanma olabilir"

NASA ve NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) modelleri, Güneş'teki hızlı rüzgar akışının, perşembe günügezegenimizin manyetik alanına etki etmeden önce önlem almaya yardımcı olacağını tahmin ediyor.

Daily Express'e göre bu durum uydu sistemlerinde dalgalanmalara neden olabilir.

"Fırtına 14 Nisan'da Dünya'ya çarpacak"

Uzay hava fizikçisi Tamitha Skov, Twitter'dan uyarıda bulunarak fırtınanın yoğunlaşacağını beklediğini söyledi. Skov'a göre fırtına 14 Nisan'da Dünya'ya çarpacak.

"Gelen Güneş fırtınası, 14-15 Nisan'da Kuzey Işıkları'nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20'dir. Radyo kesintisi riski düşük olmaya devam ediyor, ancak amatör radio operatörleri ve GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir.

NASA, G2 sınıfı fırtınanın, Güneşin dış katmanındaki büyük bir plazma salınımı olan koronal kütle atımı (CME) vesilesiyle geleceğini açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >