AK Parti'den askerlik sistemine ilişkin yeni açıklama

AK Parti Grup Başkanvekili Muş’tan yeni askerlik sistemine ilişkin açıklama
AK Parti Grup Başkanvekili Muş’tan yeni askerlik sistemine ilişkin açıklama

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemine ilişkin yeni açıklamada bulundu. AK Parti'li Muş konuşmasında "Cuma gününe kadar geçmesini beklemekteyiz" dedi.

Yeni askerlik sisteminde tartışma yaratan 45.madde yeniden yazılabilir. Basın mensuplarına açıklamada bulunan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Cumhurbaşkanına askerlikten muaf yetkisi veren düzenleme için "45. maddeyi yeniden yazabiliriz." dedi.

"Görüşmeler devam edecek"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mehmet Muş, yeni askerlik sistemiyle ilgili görüşmelerin devam edeceğini söyledi."Yarından itibaren askerlik düzenlemesi görüşmelerine Meclis'te devam edilecek. MSB muhalefeti teknik konularla ilgili bilgilendirdi. Şu an geldiğimiz noktada, diğer siyasi gruplardan gelen teklifleri değerlendirdik.

Celp sayısı arttırılacak

Celp dönemlerinin arttırılmasıyla ilgili sorulan soruya yanıt veren Muş, Milli Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmalarına devam ettiğini söyledi."Celp sayısı arttırılacak. Savunma bakanlığının iradesinde."

"İlkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılacak"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ilkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılması, yükseköğrenim yurtlarıyla ilgili izinlerin Gençlik ve Spor Bakanlığınca verilmesi, sözleşmeli öğretmenlerin 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl kadroya atandıktan sonra bulunduğu yerde görev yapıp tayin isteme hakkına sahip olabilmesi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

Sözleşmeli öğretmenler konusu

Sözleşmeli öğretmenler görev aldıkları zaman, 4 sene sözleşmeli artı 2 sene de 4 yılın sonunda kadroya geçtikten sonra aynı yerde görev yapmak durumundalar. Bu süreyi 3+1 olarak revize edilmesini teklif ediyoruz.

Üç yıl sözleşmeli artı 1 yıl da kadroya atandıktan sonra bulundukları yerde görev yapıp daha sonra tayin isteme hakkına sahip olabilecekler. Buraya Diyanet İşleri’ndeki sözleşmeli personeli de ekliyoruz.

Yemin eden askerler objektiflere böyle yansıdı.
Yemin eden askerler objektiflere böyle yansıdı.
  • Yeni sistemde neler olacak?
  • Profosyonel askerlik yaygınlaşacak
  • Yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecektir.
  • Bedelli askerlik yapma hakkı kazanan herkes bir aylık temel eğitimden geçecek.
  • Yükümlü olarak kıtaya gelenler temel eğitimleriyle birlikte toplam 6 ay askerlik yapacaktır.
  • Muvazzaf kadrolara geçişler de ilk 6 aylık ve ardından ücret mukabili yapılacak ikinci 6 aylık askerlik görevinin ardından mümkün olacak.
  • Yedek subaylık ve 2 yıllık yüksekokul mezunları için bu kanunla gündeme gelen yedek astsubaylık uygulamaları da personel ihtiyacının karşılaşmasında önemli bir imkandır
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >