Sağlık Bakanı Koca yeni tavsiye kararlarını açıkladı: 3 ilde maske takma zorunluluğu önerildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Arşiv
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Arşiv

Saat 17.00'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans sistemi ile gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi.

Vaka artışı nedeniyle yeni önlemlerin tartışıldığı kritik toplantı sonrası Bakan Fahrettin Koca yeni tavsiye kararlarını açıkladı. "Sokağa çıkma kısıtlaması gündemimizde yok. Yaşanan dalgalanmalar bölgelere göre değişiklik gösteriyor." diyen Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun İstanbul, Ankara ve Bursa için maske kullanma zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

8 Haziran 2020 itibarıyla salgın 6 ayını geride bıraktı. Ülkelerin birbirine kıyasla durumu bildiğiniz gibi toplam nüfus içinde her 1 milyon kişiden kaçına pozitif tanı konuyla belirlenmektedir.

ABD 6 bin 673 vaka, İspanya 6 233, İngiltere 4 bin 393, İtalya 2 bin 928, Fransa 2 bin 416, Almanya 2 bin 249 vaka bildirmiştir.

Ülkemiz 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. Türkiye, 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır.

Avrupa ülkeleri ön sıradadır. Belçika 813 vefatla listenin başında yer almaktadır. İngiltere'de her 1 milyon kişi başına 618, İspanya 850, İtalya 569, Almanya'da 106 vefat olmuştur.

ABD'de bu sayı 360'tır. Türkiye 1 milyon kişi başına 57 vefat ile 47. sayıda yer almıştır.

Fransa ölüm oranı bakımından yüzde 18,7 ile başlardadır. İngiltere'de yüzde 14.06, Meksika'da yüzde 11.7, İspanya'da yüzde 11.12, Almanya'da yüzde 4.73'tür. Ülkemiz yüzde 2.67 ölüm oranıyla 81. sırada yer almaktadır.

Dünya insanı henüz gönülleri müsterih edebilecek bir zafer elde edemedi. Dünya en yüksek günlük vaka sayısını 7 Haziran'da gördü. Henüz doğrudan etkili bir ilaç bulunamadı, aşı geliştirilemedi.

"Eski hayat tarzımıza dönmeyeceğiz"

Her mesajımda sizleri durumdan bilgilendirmeye, risklere karşı uyarmaya çalışıyorum. Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzına dönüş olmadığını ısrarla vurguladım. Toplum hayatının vazgeçilmez gereklerinin farkındayız. Üretim devam etmek zorunda, eğitim, ulaşım, ticaret, turizm ve bütün hizmet sektörlerinin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar.

Virüsün şiddeti değişmedi ancak vakaların şiddetinde değişiklik var. Pnömöni (Zatürre) oranı düştü.

İllere göre son durum nasıl?

Son 3 günde Ankara'da ortalama vaka sayısı 177'dir. İstanbul'da son 3 günde ortalama vaka sayısı 616. Virüsün etkisinde azalma yok ama hekimlerin tedavi gücünde artış olduğu bir gerçek. Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il Gümüşhane, en düşük olduğu il Kilis

Günün tablosunu açıkladı

Günlük yeni vaka sayımızda, dün, bir önceki güne göre 125 azalma olmuştu. Bugün durum durağan. Yeni iyileşen hasta sayımız, şu an yeni vaka sayısından daha az. Tedbirlerle vaka sayısını ve riski azaltmalıyız.

Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?

Sokağa çıkma kısıtlaması gündemimizde yok. Yaşanan dalgalanmalar bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

Maske takma zorunluluğu olacak mı?

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulunun İstanbul, Ankara ve Bursa için maske kullanma zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulunduğunu bildirdi

Yaş gruplarına göre COVID-19 hastaları

18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadı. Ama demin verdiğim rakamlarda yaş ortalamasının aşağıya düşmesini ifade ettim. Özellikle gençlerimizin sokağa çıkmasıyla birlikte bu ortalamanın arttığı. Şu dönemde giderek yaş dağılımının 70.4'e çıktığı görüyoruz. Özellikle yaş ortalamasının yukarıya doğru çıktığını söyleyebilirim. Hem 65 yaş üstü hem de kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın daha az dışarı çıkmalarını tedbirlere dikkat etmelerini rica ediyoruz.

Aşı çalışmaları sürüyor

Aşı çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili 3 çalışma hayvanlar üzerinde deneniyor. Önümüzdeki aylarda klinik çalışmanın yapılacağını söylemem zor. Eylül ve ekim aylarında aşı çalışmasında klinik aşamaya gelebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >