🐍Son günlerde yılanlar neden çok görülüyor?

Engerek yılanı- Arşiv
Engerek yılanı- Arşiv

Türkiye'nin farklı şehirlerinde havaların ısınmasıyla sulak ve yeşillik alanlarda görülen yılanlar, son günlerde şehir merkezinde de sıklıkla görülmeye başladı. Yılanların görülme sebebini ve tehlikelerini GZT uzmanlara sordu.

Veteriner Hekim Yağız Dinç, "Küçücük yanlış hareketle yılan boyundan ısırdığı zaman 5 veya 10 dakika içinde ölüme sebebiyet verebilir" dedi.

Biyolog Birol Turan, yılanlarla ve diğer vahşi hayvanlarla olan karşılaşmaların devam edeceğini ve bu konuda insanların daha dikkatli olup, karşılaşmaya alışması gerektiğini ifade etti.

Son günlerde çok sık görülen ve vatandaşları tedirgin eden yılanların ortaya çıkış sebebi ve tehlikeleri ile ilgili Veteriner Hekim Yağız Dinç ve Biyolog Birol Turan uyarılarda bulundu.

Eskişehir'de araba yoluna çıkması sonucu ezilen yılanın Porsuk çayı kenarında bulunan yolda görülmesi ise, yeşil ve sulak alandan merkeze doğru gelebilme ihtimalini akıllara getiriyor
Eskişehir'de araba yoluna çıkması sonucu ezilen yılanın Porsuk çayı kenarında bulunan yolda görülmesi ise, yeşil ve sulak alandan merkeze doğru gelebilme ihtimalini akıllara getiriyor

Yılanları neden sık görmeye başladık?

Veteriner Hekim Dinç, "Mayıs ve Haziran aylarında yılanların üreme artışı olur ve beslenme faaliyeti artar. Kentleşmenin etkisi de var.Hava şartları düzensiz yağmurlar da etkili olur" dedi.

Tokat'ın Zile ilçesinde, evin bahçesine yılan girdi
Tokat'ın Zile ilçesinde, evin bahçesine yılan girdi

Dinç'in konuşmasından satır başları;

"Yara sabunlu orta dereceli suyla yıkanmalıdır. Sonra üzeri bandajla kapatılıp en yakın acil servise götürmelidir. Tedavi icin hastayı ısıran yılanın cins büyük önem taşır.Bu yüzden olay sırasında orada bulanan kişinin veya hastanın kendisinin yılanın dış görünüşüyle ilgili acilcilere bilgi vermesi önemlidir."

Yılan ısırıklarında halkın bildiği yanlışlardan bazıları yarayı emip zehri çıkarmaya çalışmak kesinlikle yapılmamalıdır.Yaranın üzerine krem gibi bir şey sürmemek lazım

Aksaray’da, bir sitenin bahçesinde görülen yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki yılan, itfaiye ekiplerince yakalanarak doğaya bırakıldı
Aksaray’da, bir sitenin bahçesinde görülen yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki yılan, itfaiye ekiplerince yakalanarak doğaya bırakıldı

5-10 dakika içinde ölüme sebebiyet verebilir

"Son zamanlarda sıklıkla görülen engerek türü insanı öldürebilecek zehir kapasitesine sahip olduğu unutulmamalıdır. Bazen küçük bir yanlış hareketle yılan boyundan ısırdığı zaman 5 veya 10 dakika içinde ölüme sebebiyet verebilir. Yılanlar doğaları gereği tehlike sezmedikçe saldırgan yapıya sahip değillerdir. Yılan görülmesi durumunda kesinlikle yakalanmaya çalışılmamalıdır. Bölgeden canlıyı rahatsız etmeden uzaklaşmaları önemle tavsiye edilir. Eğer yılanlar kapalı alanda görülürse bağlı bulundukları belediyelere haber verilip yetkililer beklenmelidir."

"İnsanlar yılanlarla ve diğer vahşi hayvanlarla karşılaşmaya alışması gerek"

Biyolog Birol Turan, "Gün geçtikçe artan nüfus yoğunluğu sebebi ile insanların barınma alanları ile yaban hayatının iç içe geçmesi kaçınılmazdır.Bu sebepten dolayı her geçen gün insanoğlunun yaban hayvanlarıyla olan teması artmaktadır ve gün geçtikçe daha da artacaktır. Havaların da ısınması sebebi ile soğukkanlı hayvanların metabolizmaları giderek hızlanmaktadır.Yılanlar da sayı ve çeşitlilik bakımından soğukkanlı hayvanların en kalabalık sürüngen üyelerinden birisidir.Bu tür soğukkanlı hayvanların hızlanan metabolizmaları sonucu beslenmeye dayalı olarak vücutta oluşan enerjileri ya neslinin devamını düşünerek üreme amacı ile uygun eş adayı arayışı için veya kendi hiyerarşisini kurduğu yaşam alanını genişletmek için daha fazla gezinti sonucu vücutlarından atmaktadırlar.

 İstanbul'da 2 metrelik dev yılan görüldü
İstanbul'da 2 metrelik dev yılan görüldü

Bu sebepten dolayı ve artan insan nüfusunun yaban hayvanlarının yaşam alanına yayılması sonucu yılanlarla ve diğer vahşi hayvanlarla olan karşılaşmalarımızın devam edeceğini ve bu konuda insanların daha dikkatli olup yılanlarla ve diğer vahşi hayvanlarla karşılaşmaya alışması gerektiğini düşünüyorum.Özellikle yılanlarla olan karşılaşmalar genellikle tarlalarda hasat toplarken ,evimizin bahçesinde, arabamızın kaputunda veya park alanlarında olmaktadır. Karşılaşılan yılan saldırı vaziyetine geçmemişse hayvanın uygun bir şekilde yakalanıp doğaya salınması için devletimizin ilgili birimlerine ihbar edilip zararsız bir şekilde kendi yaşam alanına salınmasını sağlamak en doğrusudur."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >