Son yağışlar İstanbul barajlarını nasıl etkiledi?

İstanbul barajlarında son durum
İstanbul barajlarında son durum

Kış aylarında beklenen yağışların oransal olarak azlığı ve buna bağlı olarak İstanbul baraj doluluk oranlarında düşüş yakından izleniyor. Dün gece yarısı İstanbul il genelinde başlayan yağışla birlikte İstanbul'da barajların doluluk oranı merak ediliyor. Bugün İSKİ verilerine göre İstanbul baraj doluluk oranı yüzde 0.28 oranında artış gösterdi.

Barajlardaki son durum Türkiye’nin birçok ilinde yakından takip ediliyor. Son dönemde oldukça düşük seviyelerde olan barajlar, mart ayında gerçekleşen yağışlar sonrası yeniden yükselişe geçti.

Bugünkü artış yüzde 0.28 oldu

İstanbul baraj doluluk oranları bir haftada yüzde 0.87 oranında arttı. Bugün ise İSKİ verilerine göre İstanbul baraj doluluk oranı yüzde 0.28 oranında artış gösterdi.

İstanbul baraj doluluk oranları İSKİ tarafından paylaşıldı. Mart ayı itibarıyla İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 37.61 olarak ölçüldü. Öte yandan İstanbul’da geçmiş yıllara kıyasla yağış oranı da düşüşe geçti.

Geçen yılın verilere göre, Mart aynının son haftasında baraj doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde kaydedilmişti.

İSKİ'nin paylaştığı veriler
İSKİ'nin paylaştığı veriler

İzmir'de son durum

İzmir barajlarındaki son durum da İZSU tarafından paylaşıldı. İzmir’de Tahtalı Barajı % 41.32, Balçova Barajı 48.57, Gördes Barajı %7.70, Ürkmez Barajı %46.86, Güzelhisar Barajı %69.64 ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı %50.24 doluluk oranına sahip.

İzmir’de kentin büyük ölçüde su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda geçen yıl mart ayı itibariyle yaklaşık yüzde 69 oranında su bulunurken bu yıl aynı dönem itibariyle bu rakam yüzde 27,68 azalmayla yüzde 41,32 oldu. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Tahtalı Barajı’nda, hiç yağmur yağmasa dahi kente 300 gün yetecek kadar suyun kaldığını belirtti.

Öte yandan, güncel verilere göre barajda son 23 yılın en kurak 5’inci yılının yaşandığı ifade edildi. Kentin diğer önemli barajlarından biri olan Balçova Barajı’nda aktif Doluluk Oranı yüzde 48,18 iken 3 milyon 809 bin metreküp su bulunuyor.

Bursa'da son durum

Bursa baraj doluluk oranı mart ayı itibarıyla alarm vermeye başladı. BUSKİ tarafından paylaşılan verilere göre Bursa’da Doğancı Barajı %44, Nilüfer Barajı ise %14 seviyelerine kadar indi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >