Sonuçlar belli oldu: Turkovac aşısı Coronavac kadar güvenli ve etkin

Yerli aşı Turkovac Faz-3 sonuçları
Yerli aşı Turkovac Faz-3 sonuçları

Dünya Sağlık Örgütü standartları ölçek alınarak hazırlanan yerli aşı Turkovac'ın üçüncü faz çalışmaları tamamlandı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver tarafından yapılan açıklamaya göre çalışmanın sonuçları günlerce izlendi, yerli aşının en az Coronavac kadar güvenli ve etkin olduğu belirtildi.

Yerli aşı Turkovac'ın faz çalışmalarında üçüncü aşama tamamlandı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver Turkovac'ın Faz-3 sonuçlarını paylaştı.

Analizler günlerce izlendi

Prof. Ünal, "Açıkladığımız sonuçların analizlerinin yapıldığı tarih 27.12.2021'dir. Turkovac, 31 Ekim 2020-4 Ocak 2021 arasında Faz-1 çalışmalarını tamamlamış ve başarılı olmuştur. 10 Şubat-23 Nisan arasında 300'e yakın vakada değerlendirilip Faz-3'e geçmeye hak kazandı. Kıyas ürünümüz Coronavac'tır. Bu aşıyla karşılaştırılmasına karar verildi. Bir tarafta Coronavac Faz-3 değerleri var. Öteki tarafta Turkovac var. Turkovac'ın izlem süresi 108 gün. 22 Haziran 2021'de Faz-3 için çalışmaya başladık. 4 Ağustos'ta ilk üç merkezde 400 gönüllü sayısına ulaştık. 21 Eylül'de ara güvenlik analizi yapıldı." dedi.

Gönüllüler üzerinde çalışmalar yapıldı

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Gönüllülerimiz 18-55 yaş arası, COVID-19 hikayesi ya da daha önce aşılanma hikayesi olmayan kişiler. Veri analizi yaptığımızda günlük vaka sayımız 24 binlere çıkmıştı. Şu anda 22 Haziran ile 27 Aralık tarihleri arasındaki gönüllülerin bulgularıdır. 1286 kişiye en az bir doz araştırma aşısı yaptık. Toplamda 2444 doz aşı yapmış olduk Turkovac ve Coronavac birlikte olmak üzere... 1182 gönüllü üzerinde etkinlik analizimizi yaptık. Merkez sayımızı 8'e kadar çıkardık. Gönüllülerimizin büyük kısmı erkek. Genç de gönüllü popülasyonumuz var.

Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun hazırlandı

Takip süresi toplamda 108 gün idi. COVID-19 tanısını PCR'la doğruladığımızda vaka sayılarımız karşımıza çıktı. 1008 kişide toplam 68 COVID-19 vakasını saptadık 27 Aralık'a kadar. Turkovac'ın en az Coronavac kadar güvenli aşı olduğunu ispat etmek amacımız. Sadece hastalanma oranını değil hastalanan gönüllülerin hastalık ciddiyetine de bakıyoruz. Bunun için kullandığımız DSÖ'nün standart ölçeği var.

Güvenli ve etkili aşı olduğu belirtildi

Hastaların büyük kısmının semptom bildirmediği ya da bildirse de bağımsız şekilde hastalığı atlatan kişiler olduğunu biliyoruz. Hastaneye yatan sadece üç hasta vardı Turkovac kolunda. Hiçbirinin oksijen ihtiyacı olmadı, hepsi de hasar kalmadan sağlıklı şekilde taburcu olmuşlardı. Turkovac en az Coronavac kadar etkin ve güvenli bir aşıdır. Biz yan etkileri evrelere ayırıyoruz. 'Ne kadar ciddi?', Hasara neden olmuş mu?' gibi ileri evre yan etki olmadığını söyleyebilirim. Coronovac ile Turkovac'ın yan etkileri aynı."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >