Sony %1'den az pazar payına rağmen akıllı telefon üretmeye devam edecek

Sony CEO'su
Sony CEO'su

● Zaman zaman ortaya çıkan 'Sony akıllı telefon pazarından çekiliyor' dedikoduları aslında pek de gerçeği yansıtmıyor.

● Sony CEO'su Kenichiro Yoshida, şirketin portföyü için akıllı telefonların çok büyük anlam ifade ettiğini düşünüyor.

● Böylece her ne kadar yatırımcılar benimsemiyor olsa da Sony'nin akıllı telefon üretimini dünya genelinde %1'den daha az pazar payına rağmen devam edeceği netleşmiş oluyor.

Sony çok uzun süredir mobil alanda beklendiğini alamıyor. Ancak buna rağmen yoluna bir şekilde devam ediyor. Her ne kadar zaman zaman 'Sony'nin mobil bölümü satılabilir' tarzında dedikodular çıksa da aslında bu iddialar çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor. Hatta şirket CEO'su Kenichiro Yoshida'nın yaptığı açıklama bunu destekliyor.

Sony CEO'su: Mobil ürünler portföyün vazgeçilmez bir parçası

Yatırımcıları sürekli para kaybettiği için akıllı telefon pazarından çıkması gerektiğini düşünürken Sony CEO'su mobil ürünlerin 'vazgeçilmez' olduğunu dile getiriyor. Hatta Sony portföyü için akıllı telefonların çok büyük anlam ifade ettiğini söylüyor.

Açıkçası her ne kadar Samsung, Huawei ya daApple'ın pazar payına ulaşamıyor olsalar da Sony ve HTC gibi şirketlerin de telefon üretiyor olması çeşitliliği artırıyor. Aslında yapılan açıklama da doğrudan bu durumdan yola çıkıyor. Hatta tüm donanımların 'sürdürülebilir' hale getirilmesi için akıllı telefonların ne kadar gerekli olduğu vurgulanıyor.

Sony'nin en yeni çıkardığı modellerden biri Sony Xperia 10. Hatta biz de GZT.com olarak Barselona'daki Mobile World Congress'te ürünü incelemiştik.
Sony'nin en yeni çıkardığı modellerden biri Sony Xperia 10. Hatta biz de GZT.com olarak Barselona'daki Mobile World Congress'te ürünü incelemiştik.

Şirket CEO'su ayrıca tüketici elektroniğinde donanım işlerinin her zaman eğlenceyeodaklandığını ve bu nedenle telefon üretimine devam edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Ama bir yandan az önce bahsettiğimiz yatırımcıları da anlamak lazım. Çünkü Mart'ta son bulan ilk çeyrekte 879 milyon dolarlık işletme zararı rapor edilmişti. Yani aslında Sony akıllı telefon pastasında %1'den çok daha az küresel pazar alanına sahip ve yılda sadece 6.5 milyon akıllı telefon üretiyor. Bu telefonların büyük bölümü yerli olarak Japonya'da satılıyor. Daha sonrasında ise bazı modeller Avrupapazarına açılıyor. Yatırımcılar da doğal olarak paraya odaklanıyor.

Bu durumda Sony'nin akıllı telefon pazarında ne kadar daha ayakta kalabileceğini tahmin etmek zor. Ancak geliri artırmak için yeni adımlar atıldığı da ortada. Geçtiğimiz dönemlerde ürünleri daha kârlı halegetirmek için küresel pazardaki satış işlemlerinin bir kısmı düzenlenmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >