Sony'den beklenen açıklama geldi: 'PlayStation 5, 2020'de geliyor'

Sony PlayStation 5.

● Tarihin en çok satan oyun konsolu serisi konumunda yer alan PlayStation, teknoloji devi Sony'nin en önemli silahı olarak değerlendiriliyor.

● Serinin son ürünü olan PlayStation 4 ile 'şaşırtıcı' satış istatistiklerine ulaşan Sony'nin PlayStation 5 için bir türlü açıklamadığı tarih merak uyandırmış, oyun tutkunlarını heyecanlandırmıştı.

● Şirket, oyuncuların merakına son verecek açıklamayı bugün içerisinde yaptı. Sony, PlayStation 5'in 2020 yılının son çeyreğinde çıkacağını resmen duyurdu.

Tarihin ilk video oyun konsolu Brown Box satışa çıkalı tam 50 yıl oldu. Aradan geçen yarım asırda çok sayıda farklı video oyun konsolu üretildi, bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar için özel oyunlar geliştirildi. Milyonlarca farklı insan, milyonlarca saatini bu oyun konsolları üzerinde geçirirken oyuna atfedilen önem yalnızca toplumsal değil ekonomik boyutlar da kazanmış oldu. İşin matematik kısmı bir yana; özellikle 'bir şirketin' dahil olmasıyla değişen sektör, milyarlarca dolardan bağımsız milyonlarca farklı üyeyi tek bir amaca bağlamayı başardı.

Tarihin ilk oyun konsolu: Brown Box.
Tarihin ilk oyun konsolu: Brown Box.

2018 yılında, Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen hastalık olarak kabul edilen 'video oyunu oynama bozukluğu' teşhisinin de kanıtladığı üzere oyun tutkunları, oyun bağımlılarına hatta 'oyun hastalarına' doğru evrildi. Her şeyi değiştiren 'bir şirket' olarak sınıflandırılan oluşum ise Japonya kökenli bir teknoloji firması. Sony, ortaya çıkardığı PlayStation serisi ile tarihin en görkemli teknolojik ürünlerinden birini kullanıcılarla buluşturdu.

Oyun bağımlılığı, literatüre hastalık olarak geçmiş durumda.
Oyun bağımlılığı, literatüre hastalık olarak geçmiş durumda.

Sony, PlayStation ismi altında ilk ev konsolunu ürettiğinde tarihler 1995'i gösteriyordu. 9 Eylül 1995 tarihinde Kuzey Amerika'da piyasaya sürülen PlayStation, o günden bugüne geçen tam 24 yılda sürekli olarak güçlenerek ve genişleyerek dev bir aileye sahip oldu. Serinin son ürünü PlayStation 4, tüm zamanların en çok satılan ve en çok içerik üretilen konsolu unvanını elinde barındırırken birçok farklı oyun ve konsol tutkunu için de 'güçlü bir merak ögesi' doğurdu: 'PlayStation 5 ne zaman çıkacak?'

Sony'nin açıklama yapmayı sürekli olarak reddettiği PlayStation 5, oluşturduğu bilinmezlik ve gizem dalgasıyla birçok kullanıcıda bambaşka etkiler de oluşturmayı başardı. Çok sayıda kullanıcı, yeni PlayStation'ın 'efsanevi özelliklerle' geleceği inanışına kapılırken ciddi bir oyuncu kitlesi de seri için verilen aranın PlayStation dünyasına yarayacağını ve yepyeni özelliklerle kullanıcı dostu bir konsolun geleceğini düşünmeye başladı.

PlayStation 1, Sony'nin çıkardığı ilk oyun konsolu. O günden bugüne çok şey değişti.
PlayStation 1, Sony'nin çıkardığı ilk oyun konsolu. O günden bugüne çok şey değişti.

Tüm düşünce ve tahminleri gereksiz kılacak son açıklama, PlayStation konusuna dair konuşabilecek en yetkin yerden geldi: Sony, PlayStation 5'in ne zaman çıkacağını resmen açıkladı.

Dokunmatik ekran ve buton iddiaları kesinleşti!

Sony, bugün yaptığı açıklamada yeni konsolun 2020 yılının son çeyreğinde raflardaki yerini alacağını duyurdu. Resmi blog üzerinden yayınlanan yazıyla çıkış tarihini duyuran Sony Entertainment CEO'su Jim Ryan, PlayStation 5'e dair başka heyecan verici detaylar da paylaştı.

PlayStation 5, uzun süredir merakla bekleniyordu.
PlayStation 5, uzun süredir merakla bekleniyordu.

Gelecek nesil PlayStation modelleri için PS5’in önemli bir adım olduğunu söyleyen CEO Jim Ryan, dokunma hissiyle oyun deneyimini daha da geliştireceklerini açık açık belli etti. Zira PlayStation 5 ile gelecek yeni DualShock oyun kollarında dokunmatikekran ve butonlar olacağı söyleniyordu. Bu iddialar, Sony'nin açıklamasıyla artık kesinleşti.

Akıllı telefonlardaki haptic sistem, PlayStation 5 için de aktif hale gelecek.
Akıllı telefonlardaki haptic sistem, PlayStation 5 için de aktif hale gelecek.

Teknoloji dünyasının yeni odak noktası olan 'haptic' sistemleri, PlayStation 5'te de bulunacak. iPhone serisinde dokunmatik odaklı sistem olarak tanıdığımız 'haptic touch' aslında 3D Touch’ın yerine geçmişti. Haptic sensörleri sayesinde ekrana dokunma süresi ve şiddetine göre farklı tepkiler almak mümkündü.

'Haptic sistem' geliyor!

Haptic sistemleri, etkileşim seviyelerine göre farklı bildirimler için de kullanılabiliyor. PlayStation 5 özelinde ise bu sistemler bir yarış esnasında duvara çarptığınızda, bir futbol maşında ikili mücadeleye girdiğinizde yaşanan 'titreme' deneyimini daha gerçekçi bir boyuta taşıyacak. Araba kullanırken asfalt zemin ile engebeli zemin arasındaki farkı kolun verdiği tepkiyle anlamak mümkün olacak. Oyuncular, daha gerçekçi bir deneyim için riskli anlarda sadece titreyen bir kol ile geri bildirim almayacaklar. Ekrana ve kola verdikleri dokunma komutları, bu komutların oyunda yarattığı değişiklikler ve o değişikliklerin oyuncuya yaşattığı deneyim, haptic sistemi sayesinde daha hissedilir olacak.

PlayStation 5, L2 ve R2 tuşlarını tarihe karıştıracak.
PlayStation 5, L2 ve R2 tuşlarını tarihe karıştıracak.

Sony, PlayStation 5 için programlanabilir tetik düğmeler üzerinde çalıştı. Yeni oyun kollarında L2 ve R2 gibi düğmeler, yerlerini yeni nesil sensörlere bırakacaklar. Bu sensörler, oyun şirketleri tarafından programlanabilir olacak. Elinizde ok ve yay yokken ok atma hareketi yapabilecek, bunun sonucunda oyunda ok atabileceksiniz. Bir arazi aracının hızını arttırmak için el hareketlerinizi kullanmanız mümkün olacak. Bu durumu elinize kürek alıp bir çukur kazmaya da benzetebiliriz. Siz aynı hareketleri yapacaksınız ancak çukuru oyunda kazacaksınız. Sony Entertainment CEO’su yaptığı açıklamada, bu kontrol sisteminin oyun şirketlerine ulaştırıldığını ve ilk örnekleri beklediklerini söyledi. PlayStation 5, tüm yenilikleriyle birlikte 2020’nin son çeyreğinde raflardaki yerini alacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >