Sosyal medyada takipçi sayısının önemi azalıyor mu?

Instagram
Instagram

Son birkaç haftadır Twitter ve Instagram'da profil düzenlemeleri yapılıyor. Profil fotoğrafı, biyografilerin metin boyutları ya da takipçi / takip edilen sayılarının arka plana atılması 'sosyal medyada takipçi sayısının önemi azalıyor mu?' sorularını beraberinde getiriyor. Peki ama gerçekten öyle mi?

Twitter ve Instagram, birkaç haftadır kullanıcıların takipçi sayılarındaki vurgulamayı azaltmaya çalışıyor. Metin boyutu, yazı tipi ve görünümdeki değişiklikler bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Evet; sosyal ağlarda geniş bir kitleye ulaşmak için takipçi sayısının önemi büyük.

Instagram'ın son profil düzenlemesi bu şekilde. Evet; profilde takip edilen ve takipçi sayıları yazıyor ama ama eskisi kadar büyük değil. Ayrıca gönderi sayısı profilden tamamen kaldırılmış durumda.
Instagram'ın son profil düzenlemesi bu şekilde. Evet; profilde takip edilen ve takipçi sayıları yazıyor ama ama eskisi kadar büyük değil. Ayrıca gönderi sayısı profilden tamamen kaldırılmış durumda.

Ama son düzenlemeler aslında bu etkinin azaldığını gösteriyor. Yani takipçi sayısı yerine daha fazla göz önüne çıkacak parametreler belirlenebilir. Mesela Redditkullanıcıları takipçi sayıları yerine içerik ve puana göre değerlendiriliyor.

Konuyla alakalı atılan tweet'lerin çoğu haklı. Birçok araştırma sosyal medyada 'takipçi sayısı kasmanın' depresyon, üzüntü, yalnızlık ve kıskançlık gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu yönünde.

Takipçi sayısı 'kasmak' rekabet sebebiyle psikolojik sorunlara yol açabiliyor

İnternette geçirilen zamanın büyük bölümü sosyal ağlara ayrılıyor. Bu sürenin bir kısmı da aslında takipçi sayısını artırmaya yönelik hamlelerle geçiyor. Dolayısıyla 'görev' gibi tekrarlanan hamleler insanları bir süre sonra sıkıyor. Üstelik yalnızca bu sebeple dahi mobil cihazlara bağımlılık artıyor. Ardından uygulamaların zamanlarını sınırlandırma özellikleri duyuruluyor vs.

Evet, bir yayıncı değilseniz veya bir markayı yönetmiyorsanız muhtemelen bu bilgiler olmadan da yapabilirsiniz. Ama işin içine 'güzel profil' isteği girdiğinde az önce söylediğimiz şeyler sizin için de gerçekçi hale dönüşüyor. En nihayetinde sosyal ağlarda takipçi sayısının arka plana atılması insanların üzerinden bu etkileri kaldırabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >