Sosyal mesafe farkındalığının artması için yeni çözüm: MESS Safe

MESS Safe
MESS Safe

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, iş yerlerinde sosyal mesafe kurallarının uygulanması için MESS Safe isimli yeni bir ürün duyurdu.

Kullanıcı tarafında fiziksel bir cihaz ve mobil uygulama barındıran bu sistem, temelde insanların 1 metreden daha fazla birbirlerine yaklaşması durumunda görüntülü ve sesli olarak uyarı veriyor.

Böylece özellikle fabrikalarda sosyal mesafe kurallarına dair farkındalığın artması amaçlanıyor.

Koronavirüs pandemisi sürecinde sosyal mesafeyi korumak 'hayati' önem taşıyor. Ancak insanların geçmiş dönem alışkanlıklarını kırması da kolay değil. Bu noktada özellikle çok fazla kişinin çalıştığı kurumlar ve fabrikalarda alternatif yöntemler test ediliyor.

Amazonfabrikalarında denenmeye başlanan bileklik sistemi, sosyalmesafekurallarına riayet edilmemesi durumunda bildirimgöndererek uyarıyor. Yani insanların birbirine yaklaşması anında ses ve bildirim özelliği devreye giriyor.

Şimdi bunun benzeri bir sistem Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından da geliştirilmiş durumda. MESS'in geliştirdiği yeni sistem, çalışma alanlarında sosyal mesafenin korunmasını sağlamak için önemli bir görev üstleniyor. MESS Safe olarak isimlendirilen ürün, boyna takılabileceği gibi uygun aparatla birlikte kemere de monte edilebiliyor.

Kontrollü sosyal hayatın ilk adımları atılıyor.

MESS Safe aslında kullanıcı tarafında giyilebilir ürün ve mobil uygulamadan oluşuyor. Fakat şirketler için bir de yönetim paneli var.
MESS Safe aslında kullanıcı tarafında giyilebilir ürün ve mobil uygulamadan oluşuyor. Fakat şirketler için bir de yönetim paneli var.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın üzerine basa basa belirttiği kontrollü sosyal hayatın ilk aşamalarından birinin bu sistemler olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira 11 Mayıs itibariyle berber ve AVM'lerin açılmasıyla birlikte 'yeni normalleşme' sistemine geçiş yapılıyor. Bu süreçte hassas olmakta yarar var.

MESS Safe epey ufak ve hafif. Dolayısıyla uygun aparatla kemere sabitlendiğinde bir süre sonra varlığını hissetmeyebilirsiniz.
MESS Safe epey ufak ve hafif. Dolayısıyla uygun aparatla kemere sabitlendiğinde bir süre sonra varlığını hissetmeyebilirsiniz.

Koronavirüs nedeniyle iş hayatı, çalışma disiplinleri ve günlük rutinlerin tamamı bambaşka bir hal alıyor. Sosyal mesafe kuralları bunun ilk adımı. Sosyal mesafenin korunmasını sağlamak için de bu tarz sistemlere ihtiyaç var.

Bluetooth teknolojisi kullanıyor

Bu sistem aslında kısaca giyilebilir bir ürün ve mobil uygulama içeriyor. Uygulamadan kullanıcı profili oluşturduktan sonra çalışanlar arasındaki mesafe ölçümü için Bluetoothteknolojisinden yararlanılıyor. Böylece kişilerin konumları takip edilmiyor ama yalnızca birbirlerine yakınlaştıklarında gerekli bildirim sağlanıyor.

MESS Safe, mobil uygulama üzerinden sosyal mesafe kurallarına uyulmasıyla ilgili bir başarı puanı da gösteriyor.
MESS Safe, mobil uygulama üzerinden sosyal mesafe kurallarına uyulmasıyla ilgili bir başarı puanı da gösteriyor.

MESS Safe, 1 metrelik sosyal mesafe kuralına uyulmadığında uyarı gönderiyor. Hem görsel hem de sesle verilen bu uyarı, az önce bahsettiğimiz mobil uygulama üzerinden takip edilebiliyor. Üstelik oluşturulan profillere ilişkin sosyal mesafe kurallarına yönelik bir başarı puan sistemi de var. Peki şirket bu düzenlemeleri nasıl gerçekleştiriyor? Yönetim için ayrıca bir panel de yer alıyor. Bu panel üzerinden çalışma ortamına yönelik yönergeler girilerek gerekli çalışmalar yapılabiliyor. Ayrıca 'sosyal ağ haritası' sayesinde kişiler arasındaki mesafenin ne kadar olduğunun raporu da çıkartılabiliyor.

Konuyla alakalı olarak MESS Başkanı Özgür Burak Akkol'un bir açıklaması da var:

  • Bunun dışında önümüzdeki günlerde yeni bir ürünümüz olacak. Yüz tanıma teknolojilerini kullanacağız. Çalışma arkadaşlarımızın iş sağlığı güvenliği ekipmanlarını tam olarak kullanmalarını güvence altına alacak, iş kazalarını en aza indirecek akıllı kamera çözümleri hazırlayacağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >