Soul müziğin kraliçesi Aretha Franklin hayatını kaybetti

Aretha Franklin

Kanser tedavisi gören ve son bir haftadır yoğun bakımda tutulan sanatçı Aretha Franklin, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Aretha Franklin
Aretha Franklin

43 kiloya kadar düşen sanatçı için TMZ haber sitesine yapılan açıklamada, durumunun umutsuz olduğu belirtilmişti.

Aretha Franklin hakkında

Aretha Franklin
Aretha Franklin

Kariyerine rahip babası C. L. Franklin'e kilisede gospel müzik söyleyerek başladı. 1960'ta 18 yaşındayken laik müziğe geçiş yaparak Columbia Records için kayıtlar yaptı. 1967'de Atlantic Records'la anlaşan Franklin, "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ve "Think" gibi şarkılarla beraber ticari övgü ve başarılar elde etti. Bu hit şarkılar neticesinde 1960'ların sonuna doğru "Soul Müziğin Kraliçesi" unvanını aldı.

Billboard listelerinde toplamda 112 şarkısıyla yer aldı. Bunlardan 77'si Hot 100'e girdi, 20 tanesi ise R&B listesinde bir numaraya erişti. Bu başarılar sayesinde bu liste tarihinde, en çok şarkıyla listede yer alan şarkıcı oldu. Bunun dışında I Never Loved a Man the Way I Love You, Lady Soul, Young, Gifted & Black ve Amazing Grace gibi işlerle başarısına devam etti.

The Blues Brothers filminde kendisini canlandıran sanatçı, Jump to It ve Who's Zoomin' Who? gibi albümlerle başarılarını sürdürdü. 1998'de, ünlü opera ariası "Nessun Dorma"yı seslendirerek olumlu eleştiriler topladı ve o yılki Grammy töreninde Luciano Pavarotti'nin yerine sahne aldı. Aynı yılın sonlarına doğru yayımladığı "A Rose Is Still a Rose" ile beraber son kez listelerde ilk kırka girdi.

Franklin toplamda 18 Grammy Ödülüne sahip olup 75 milyonun üzerindeki satışlarından ötürü gelmiş geçmiş en çok satan kadın sanatçılar arasındadır. Franklin 1987'de Rock and Roll Hall of Fame'e dahil edilerek bu başarıyı gösteren ilk kadın oldu.

2005'te UK Music Hall of Fame'e, Ağustos 2012'deyse GMA'nın Gospel Music Hall of Fame'ine dahil edildi. Franklin, Rolling Stone dergisinin iki "tüm zamanlar" listesine dahil oldu. Bunlardan ilki 9. olduğu Gelmiş Geçmiş En İyi Sanatçılar olup ikincisi 1. olduğu Gelmiş Geçmiş En İyi Şarkıcılar listesidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >