SpaceX'in yeni nesil roket motoru testinde patlama

SpaceX Merlin
SpaceX Merlin

Manevra kabiliyeti ve itme gücü artırılmış SpaceX imzalı yeni nesil roket motoru, Teksas'taki yeterlilik testleri sırasında patladı. Gelecek yıl insanlı uzay seferlerinde kullanılması beklenen motorun tüm test faaliyetleri durdu.

Bu yıl 13 kez uzaya gönderdiği roketi yeniden dünyaya indirmeyi başaran SpaceX'e nazar değdi. Uzay taşımacılığını değiştirmeye niyetli firma, geçtiğimiz pazar Teksas'ta yeni nesil motor testleri sırasında patlama meydana geldiğini açıkladı. Motor ateşlenmeden önce gerçekleşen patlama sonucu hiç kimse yaralanmazken, test alanındaki iki platform kullanılmaz hale geldi, motorun test çalışmaları ise durduruldu.

Gelecek yıl NASA astronotlarının uzay istasyonuna taşınması dahil birkaç kritik seferde kullanılması beklenen yeni Merlin motoru, patlamanın nedeni tespit edilip çözüm üretilene kadar test edilmeyecek. SpaceX'in geçen seneden beri üzerinde çalıştığı, geliştirme sürecinde sona yaklaştığı Block 5 adlı roketine güç verecek olan motor, Falcon 9'a daha yüksek itme gücü kazandıracak ve inişlerde manevra kabiliyetini artıracak.

Konuyla ilgili açıklamasında mevcut görev takviminde değişiklik meydana gelmeyeceğini belirten SpaceX, sene sonuna kadar 3-4 fırlatma daha yapacak. Bunlardan birinin üç Merlin motor çekirdeğine sahip yüksek taşıma kapasiteli Falcon Heavy olması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >