Spotify'ın gözü yükseklerde: 'Çalma listelerine haber akışı eklenecek'

Spotify.

Dünyanın en büyük dijital müzik platformları arasında Apple Music ile birlikte başı çeken Spotify, yepyeni hamlelerle kendi etki alanını genişletmeye çalışıyor.

Spotify, sisteme yeni bir çalma listesi ekleyerek eski dönem araba radyolarını anımsatan bir yeniliğe imza attı.

Your Daily Drive ismi verilen listeyle birlikte birkaç şarkıda bir güncel haberler duymak mümkün hale geldi.

Avrupa'nın soğukla iç içe ve yüzölçümü, nüfusu açısından mütevazı sayılabilecek ülkesi İsveç'ten çıkan ve müzik veri akışı-podcast servisi olarak kendini tanımlayan Spotify, uzunca bir süredir dünyanın en büyük çevrimiçi müzik platformları arasında değerlendiriliyor. Sony, EMI, Warner Müzik Grubu, The Orchard ve Universal'in de bulunduğu bir dizi seçkin bağımsız plak şirketlerinden seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin veren Spotify, en büyük rakibi konumundaki Apple'ın rekabet noktasında canını sıkabilen nadir şirketlerden biri.

Hatta öyle ki, geçtiğimiz haftalarda Spotify, Apple'a oldukça güçlü bir avukat ordusu eşliğinde sert bir dava bile açtı. ABD’li teknoloji devini akıllı telefon kullanıcılarını haksız rekabete zemin oluşturacak biçimde kendi müzik yayın servisi Apple Music’e yönlendirmekle suçlayan Spotify, Apple’dan ciddi bir ‘maddi tazminat’ talep etti. İlk iPhone'un piyasaya sürüldüğü 2007 yılından yalnızca bir yıl sonra aktif hale getirilen Spotify, yayımladığı bir açıklamayla AppStore'un haksız rekabet yasalarına uymayacak bir biçimde, 2015 yılında hayatımıza giren Apple Music'i kullanıcılara çok sık önerdiğini ve yine Apple'ın diğer müzik platformlarını geri çektiğini iddia etmişti. Apple gibi 'dava uzmanı' bir şirketle baş edebilecek raddeye kolay biçimde gelen Spotify, farklı iş kollarıyla da yükselmeye devam ediyor.

Spotify, 'haber işine' giriyor

Spotify'ın hızlı ve devinimli yükselişi devam ederken İsveçli şirket, yepyeni iş kollarını da aktif hale getirme çabasını sürdürüyor. Son olarak, sisteme yeni ve oldukça efektif bir çalma listesi eklenerek eski zamanların kullanıcıların zihninde canlanması hedefi gerçeğe dönüştürüldü. 'Your Daily Drive' isimli çalma listesi, Spotifyüzerinden dinlenen şarkıları bir araya getirmenin yanı sıra her birkaç şarkıda bir güncel haberlerin sunumunu kullanıcılarla buluşturuyor.

Eski otomobil radyoları, Spotify ile yeniden hayatımıza girebilir.
Eski otomobil radyoları, Spotify ile yeniden hayatımıza girebilir.

Spotify, büyük beklentilerle sisteme adapte edilen yeniliğin gün içerisinde de sıklıkla güncelleneceğini ve yeni şarkı önerilerinde bulunmaktan da geri durulmayacağını açıkladı.

Apple ile rekabet, Spotify'ı yeniliklere itiyor!

Apple ile rekabete giren şirketler, konu yahut ürün ne olursa olsun kendi alanında sürekli olarak 'iyi' ve 'diri' kalmak zorunda. Bu zorunluluk, şirketlerin kendilerini yenileyerek Apple'ın ürünlerine alternatifler oluşturmalarını neredeyse dayatıyor bile denebilir. Bu noktada Spotify ve Apple Music arasında süregelen tatlı ve zaman zaman sert rekabet, son kullanıcıların yararına olmaya devam ediyor. Özellikle, şirketlerin 'tercih edilen' olmak için daha fazla sayıda ve bol alternatifli müziği uygun fiyatlı abonelik sistemiyle kullanıcılarına sunma çabası, tamamıyla yasal biçimde milyonlarca müziğe erişilmesini mümkün hale getiriyor.

Apple Music Spotify rekabeti yeni hamlelerle derinleşiyor.
Apple Music Spotify rekabeti yeni hamlelerle derinleşiyor.

Spotify'ın yeni 'Your Daily Drive' sistemi de Apple ile rekabette öne çıkma isteğinin ve son kullanıcıyı platforma bağlı durumda bırakma tutkusunun bir sonucu olarak karşımızda. Spotify'ın bu yeni sistemi, Türkiye dahil tüm dünyada fazlasıyla sevilecek gibi duruyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >