Stajyer mühendisin gemide ölümü

Genç mühendis hayatını kaybetti
Genç mühendis hayatını kaybetti

Sri Lanka'da Gas Cat gemisinde gerçekleşen iş kazasında hayatını kaybeden 24 yaşındaki Delil Arslan için firma yetkilisi Yavuz Büyükyüksel açıklamada bulundu.

TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Limited Şirketi Gas Cat Gemisi Teknik İşleteni Yavuz Büyükyüksel, firmaya ait bir gemide 24 yaşındaki Delil Arslan'ın ölümüne ilişkin; "Söz konusu elem hadise, gemiden alınan rapor ve bilgilere göre, elektrik zabitinin yanında ampul değiştirme işine refakat eden elektrik stajyeri Delil Arslan'ın sol sırt bölgesine tavandaki ampul değişimini yaptıkları lambadan kurtularak düşen bir kablonun değmesi sonucu yaşanmıştır. Merhum elektrik şok sonucu vefat etmiştir." dedi.

Yavuz Büyükyüksel, yaptığı yazılı açıklamada, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Basında çıkan haberlerin gerçeklerle bağdaşmadığını ileri süren Büyükyüksel, açıklamasında şunları kaydetti:

"Söz konusu elem hadise, gemiden alınan rapor ve bilgilere göre, elektrik zabitinin yanında ampul değiştirme işine refakat eden elektrik stajyeri Delil Arslan'ın sol sırt bölgesine tavandaki ampul değişimini yaptıkları lambadan kurtularak düşen bir kablonun değmesi sonucu yaşanmıştır. Merhum, elektrik şok sonucu vefat etmiştir.Belirtmek isteriz ki, kendisi stajyer olması sebebiyle söz konusu işi yapan değil, refakat edendirve buna rağmen hem elektrik zabiti hem de kendisi izolasyon eldiveni kullanmak dahil olmaküzere tüm emniyet tedbirlerini almak sureti ile söz konusu işi yapmışlardır. Merhumunvücudundaki yaralar, vücutta toplanan elektriğin dışa vurumudur.Olayın vuku bulmasının ardından seyir halinde olan gemide kendisine ilk yardım uygulanmış,en yakında bulunan Sri Lanka Hambonata Liman otoriteleri ile temasa geçilmiş, bu esnadamevcut rota değiştirilmiş, rota ilgili limana çevrilerek ivedi şekilde askeri bot ile buluşmasağlanmıştır. Merhum gemiden plastik poşetle değil, gemide mevcut kefenle indirilmiştir, ki bu şekilde olduğu haberi yaparken basın mensuplarının paylaşmış olduğu fotoğraflarda daaçıkça görülmektedir. Merhumun cenazesine sarılı ipler, halatlar gemiden indirilirken kullanılması gereken ekipmanlardır, plastik poşet parçaları değildir. Belirtmek isteriz ki, gemilerde vefat halinde izlenmesi gereken tüm uluslararası kural ve uygulamalar tarafımızca eksiksiz uygulanmış, bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmiştir."

Genç mühendisin ailesine telefonda bilgi vermenin uygun olmayacağı düşünüldüğü için gemi ilgililerini temsilen bir grubun aileyi Bursa'da ziyaret ederek acı haberi verdiğini aktaran Büyükyüksel, şöyle devam etti:

"Bu sebeple aile olaydan cumartesi günü öğleden sonra bilgi sahibi olmuştur. Kendilerine geç bilgi vermek gibi bir durum söz konusu değildir, sadece durumun hassasiyeti ile yüz yüze bilgilendirme yapılmıştır.Merhumun cenazesi Hambonata Limanı'na, Asgari Gemi Adamı oranlarını korumak zorunluluğu sebebi ile 4. Kaptan refakati ile teslim edilmiş, lokal otoritelerce tahkikat başlatılmıştır. Belirtmek isteriz ki 4. Kaptan'ın refakati, ilgili otoritelerin veyahutta ailenin talebi ile değil, gemi ilgililerinin duruma gösterdiği hassasiyet sebebiyledir ve kendisinin refakati merhumun cenazesi Türkiye'ye gönderilene kadar devam etmektedir. Hafta sonu olması sebebi ile Sri Lanka Türk otoritelerine ulaşılamamış, ancak gemi sigorta şirketi lokal temsilcileri ile tüm idari işlemler takip edilmiştir. Sri Lanka Mahkemeleri, söz konusu hadisenin kriminal olmadığı kararı ile cumartesi gününden pazartesi gününe değin ilgili limanda tahkikat yürüttükleri geminin seyrine izin vermişlerdir. Merhumun cenazesine dair işlemlerin Sri Lanka otoritelerindeki bürokrasi sonucu yavaş ilerliyor olması sebebiyle aileye Sri Lanka'da bu işlemlere nezaret edip etmedikleri tarafımızca sorulmuş, yanlarında yardımcı ve refakatçi olması adına şirket yetkilisi ile birlikte üç aile mensubunun biletleri temin edilerek Sri Lanka'ya gönderilmiştir. Bu çerçevede merhumun cenazesi hiçbir zaman sahipsiz bırakılmamış, gemi ilgilileri olarak yapılması gereken her husus eksiksiz yerine getirilmiştir." açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >