Starbucks'ı ismi gibi 'star' yapan adam: Howard Schultz

Hepimiz mutlaka bir kahvesini içmişizdir. Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks 25 bine yakın mağaza ve 238 bin çalışan ile aynı zamanda dünya devi bir şirket. Starbucks'ı bu günlere taşıyan efsane isim ise Howard Schultz. Gelin hikayesine birlikte göz atalım…​

1953 Kaliforniya doğumlu Schultz, Starbucks kahve zincirini bu günlere taşıyan kişidir. Fakir bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, yaşamı boyunda büyük sıkıntılar çekmiştir. Üniversiteye zor şartlar altında burs ile girmiş ve 1975 yılında iletişim bölümünden mezun olmuştur.




Mezun olduktan sonra New York'ta satış temsilcisi olarak çalışmaya başlar. Buradan mutfak gereçleri pazarlayan Hammerplast adlı İsveç firmasına 1979 yılında genel müdür olarak geçer. Bir gün, Seattle'dan Starbucks adındaki küçük bir firmanın aynı tür filtre kahve gereçleri siparişi vermesi dikkatini çeker.




Ardından New York'tan Seattle'a giderek, siparişi veren o firma ile tanışır. Hayatından bundan sonra hiç çıkmayacak Starbucks adını ilk olarak o zaman duyar. Kafenin sahipleriyle iletişimini güçlendirir. Bir yıl sonra Starbucks'un sahipleri Schultz'u pazarlama müdürü olarak işe alırlar. Starbucks'un hikayesi de böylece başlamış olur. Howard Schultz, Starbucks'la ilk tanıştığı günden itibaren iyi kahvenin sadece Seattle'da değil, tüm Amerika'da olması gerektiğine inanır. Şirkete girdikten bir süre sonra İtalya'ya yaptığı iş ziyaretinde bu inancını bir üst boyuta taşıyarak, bugünkü Starbucks'ın temelini oluşturur.




1987 yılında Starbucks'ın ortakları, Jerry Baldwin ve Gordon Bowker şirketi satmaya karar verir. Bu Schultz için büyük bir fırsattır. Starbucks'ı 4 milyon dolara satın alır. Starbucks'ın sahibi olduğunda henüz 34 yaşındadır. Starbucks'ın uluslararası dev bir kahve zinciri haline dönüşmesi böylece başlamış olur.




Starbucks kurulduğundan bu güne reklam yerine tüm önemi çalışanlarına vermiştir. Hatta Schultz'un Starbucks hikayesini anlattığı Gönlünü İşe Vermek (Pour Your Heart into It: How Starbucks Built a Company One Cup at a Time) adlı kitabında belirttiği gibi; Starbucks markası tüketicilerle değil önce çalışanlarla inşa edilmiştir. Çünkü müşterin beklentilerini karşılamanın en iyi yolunun, işini seven ve sahiplenen çalışanlardan geçtiğine inanmıştır.




Schultz, çalışanları için Amerika'da eşine az rastlanır kapsamlı bir sağlık sigortası uygulaması getirir. Bu uygulamanın dışında Bean Stock adı verilen ve tüm çalışanların belli miktarda Starbucks hissesine sahip olmasını sağlayan bir uygulama daha çıkarmıştır. Kalite, bir marka için olmazsa olmazdır. Starbucks buna sadık kalmış ve şöyle bir hadiseyle bunu kanıtlamıştır: United Airlines, tüm uçaklarında 80 milyona varan yolcusuna kahve ikramı için Starbucks ile anlaşma yapar. Fakat yolculardan kahvenin tadının Starbucks mağazalarındaki lezzete yakın olmadığı bilgisi üzerine anlaşma askıya alınır.



Ardından uzun süren ortak çalışma sonrası personel eğitilir ve kahvenin Starbucks lezzetine yakın hale getirildiğine inanıldıktan sonra tekrar kahve servisi yapılmasına izin verilmiş olur. Bu olay bize kalitenin bir marka için kazançtan daha önde gelebileceğini anlatır. Starbucks' ın hem CEO hem de yönetim kurulu başkanlığını sürdüren Shultz, 1 Aralık 2016 tarihinde CEO'luktan istifa edeceğini açıklamıştır. CEO'luk görevine Nisan 2017'de yerine Kevin Johnson gelecektir. Fakat Shultz yönetim kurulu başkanlığını devam ettirecektir.




Bonus 1: Kuruluşundan günümüze Starbucks logoları.



Bonus 2: Howard Schultz, 'Gönlünü İşe Vermek' adlı kitabında, Starbucks'ın başarısını anlatıyor.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >