Su kirliliğini ölçebilen robot geliştirildi

Water pollution
Water pollution

İsviçreli araştırmacılar, su kirliliğini ölçebilmek amacıyla fiziksel, kimyasal ve biyolojik sensörlere sahip bir modüler robot oluşturdu. Robot için esinlenilen canlı ise yılan balığı…

Su kirliliğini ölçmek için halihazırda kullanılan birçok yöntem mevcut. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ise diğer birkaç kurumla birlikte yılan balığından esinlenerek yeni bir modüler robot geliştirdi. Her modüler parça farklı bir sensör içeriyor ve bu sayede farklı ortamlardaki biyolojik duruma göre farklı farklı sensörler kullanmak mümkün hale geliyor. Bu durumu ilgi çekici kılan bilgilerden biri de modüllerin içerisinde farklı etkilere farklı tepkiler veren deniz canlılarının da bulunması. Örneğin, bir modülün içerisinde cıvaya maruz kaldığında ışık üreten bir bakteri bile var. Sistem, hareketleri sudaki toksin miktarına işaret eden Daphnia’ları da barındırarak ölçme işlemini daha kolay bir hale getirmeyi başardı.

Robot, su içinde ve üzerindeki tüm mikrokapsülleri belirleyebilme özelliğine sahip.
Robot, su içinde ve üzerindeki tüm mikrokapsülleri belirleyebilme özelliğine sahip.

Geliştiricilerin açıklamalarına göre robot pervane ile değil, gerçek bir yılan balığı şeklinde ilerliyor. Topladığı tüm verileri anlık olarak uzaktaki bir bilgisayara gönderebiliyor. Daha önceden belirlenmiş rotalar ekseninde ilerlese de duruma göre kendine bambaşka bir rota belirleyebilme özelliğine de sahip. Örneğin bir yerde fazlaca toksin biriktiğinde bunu tespit edip oraya doğru ilerleyebiliyor. Araştırmacılar, fiziksel ve kimyasal sensörleri test etmenin oldukça basit olduğunu söylüyor. Ancak biyolojik canlıların kullandığı modüllerin test edilmesinin ve gerçek hayatta nasıl tepkiler vereceklerini anlamanın oldukça zor olduğu belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >