Su Politikaları Uzmanı Yıldız: İstanbul'u kalitesiz su sorunu bekliyor

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da yaşanan su sıkıntısıyla ilgili açıklamada bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, İstanbul'u bekleyen asıl tehlikenin su miktarı değil, su kalitesi sorunu olduğunu belirtti.

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 20'nin altına düştü, endişeler artmaya başladı. Yurdun dört bir yanındaki suları çekilen, kuruyan göllerin olduğu bölgelerde yaşanan kuraklık korkusu İstanbulluları da sardı. Meteoroloji verilerine göre mevsim normallerinde yağış beklenmiyor. Hal böyle olunca Megakent'te her evde şimdi 'Susuz kalacak mıyız?' sorusunun cevabı aranıyor. Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, İstanbul'u bekleyen asıl tehlikenin su miktarı değil, su kalitesi sorunu olduğunu belirtti.

İstanbul'un suyu ve olası bir krizi, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız değerlendirdi. Yıldız, geçen hafta İstanbul'un Yağışları ve Türkiye'de Kuraklık Raporu'nu tamamladı. Çarpıcı tespitlerle dolu raporun ayrıntılarını açıklayan Yıldız, İstanbul'un su sorununun azalan su miktarı kadar suyun kalitesi sorununa dönüşmek üzere olduğunu söyledi.

Yıldız'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

İstanbul'da suyun miktar olarak değil ama yakın gelecekte kalite olarak bozulma riski yüksek. Su seviyesi çok azaldığı için dipte kirli su var. Ayrıca ilave su kaynaklarından destek alındığında daha önce 2014'te yapıldığı gibi Sakarya nehrinden su sağlanabilir. Sakarya nehrinin düşük kaliteyi suyunun İstanbul'a zorunlu transferi olabilir. 2014'te yapıldı. Mecbur kalınacağı için Sakarya Nehri'nden su alınabilir fakat Sakarya Nehri'nin su kalitesi düşük. Böyle bir durumda İstanbul'un su kalitesinde düşüş olabilir.

Şu an ne yapmalı?

  • Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, şu anda yapılması gereken en önemli şeyin mevcut kaliteli suyun en verimli şekilde en az oranda kullanılması olduğunu, İstanbul'un su kalitesindeki bozulma riskinin en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.

Tasarruf için öneriler

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, tasarruf için şu önerilerde bulundu...

• Bu dönemde tasarruf eksenli bir çözüm uygularken İstanbul suyunun geleceği için de en uygun ve en ekolojik en ekonomik stratejik planları katılımcı bir anlayışla yürürlüğe koymamız lazım. Burada öncelikle su kayıplarının şebekelerdeki kayıpların en düşük seviyeye çekilmesi...

• İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinde çift tesisatlı su kullanımının zorunlu hale getirilmesi, temiz su ve kullanılmış su ayrı tesisatlarda yer almalı.

• Yağmur suyu hasadının yapılması, çatılara düşen suyun toplanarak en uygun yerde kullanılması gerekli. (Bahçe sulamada, araba yıkamada) Belediyenin imar yasasında, imar mevzuatında yağmur suyu kullanımı var.

• Avrupa Yakası'nda suyun kısıtlamalı olarak temini programına geçilmesi su yönetiminde değerlendirilmelidir. Talep yönetimi için kısıtlamalı su temini de dahil tüm tedbirlerin Avrupa Yakası'ndan başlayarak uygulanabilir.


• İstanbul'da park ve bahçeler ile araç yıkama istasyonlarında kullanılan su, su tüketimi fazla olan tesislerde kullanılan suların daha fazla denetlenip bunların azaltılması veya yasaklanması gerekli. Toplumsal farkındalık yaratarak su kullanımında azalma gerçekleştiremezsek bölgelere farklı günlerde su verilmesi ve su kesintilerinin yaz sonuna doğru yaşanması kaçınılmaz olur. Tıpkı koronavirüste olduğu gibi kendi tedbirlerimizi alma konusunda hassas davranmazsak kısıtlamaya mahkum oluruz.

Kaynak: HABERTÜRK

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >