Suçsuz yere 17 yıl hapis yatan mahkuma 1,1 milyon dolar tazminat

42 yaşındaki Richard Anthony Jones suçsuz yere 17 yıl hapis yattı.
42 yaşındaki Richard Anthony Jones suçsuz yere 17 yıl hapis yattı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kansas eyaletinde, ten ve yüz benzerliği nedeniyle işlemediği bir suçtan dolayı 17 yıl hapis yatan 42 yaşındaki Richard Anthony Jones, 1.1 milyon dolar tazminat kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kansas eyaleti Başsavcısı Derek Schmidt, yaptığı açıklamada, 42 yaşındaki Richard Anthony Jones ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Başsavcı Schmidt, Jones'a 'haksız yere hapse mahkum edilen insanlara tazminat ödenmesini öngören eyalet kanunu' uyarınca ödeme yapılacağını ve Jones'un da ödemeyi alacak ilk kişi olduğunu söyledi. Bundan bağımsız olarak Jones da serbest kalmasının ardından tazminat davası açmıştı.

Görgü tanıklarının ifadeleriyle hapse gönderilmişti

Geçen sene hatanın fark edilmesinin ardından serbest kalan Richard Anthony Jones, bundan yıllar önce işlemediği bir suçun kendisine isnat edilmesi ve görgü tanıklarının da ifadeleri üzerine hapse gönderilmişti.

 Richard Anthony Jones, hapis yattığı 17 yılın ardından serbest bırakılmıştı.
Richard Anthony Jones, hapis yattığı 17 yılın ardından serbest bırakılmıştı.

Jones, 1999'da Walmart'ta bir alışveriş merkezinin otoparkında silahlı tehdit ve gaspla suçlanmıştı. Oysa Jones o saatte bir doğum günü partisinde olduğunu belirtti ve bununla ilgili şahitler de getirdi.

Ricky (sol) and Richard Jones (sağ)
Ricky (sol) and Richard Jones (sağ)

Ayrıca Jones'un suçu işlediğine dair fiziksel bir kanıt da ortaya konulamadı. Ancak çıkarıldığı mahkemece gasptan tam 19 yıl hüküm giydi.

Kendisi de her zaman masum olduğunu savundu

Avukatları ve arkadaşlarının yanı sıra Midwest Innocence Project ve Paul E. Wilson Defender Project isimli masum mahkumların haklarını savunan örgütlerin yoğun çabası sonucu Walmart'ta kendisine simaen çok benzeyen bir adamın varlığı ortaya çıktı.

Richard Anthony Jones ve kız arkadaşı Nakisha Duncan
Richard Anthony Jones ve kız arkadaşı Nakisha Duncan

Hadisenin netleşmesinin ardından suç duyurusunda bulunan kadın ve görgü tanıkları, Jones aleyhine verdikleri ifadelerini geri çekti. Suçu işleyen şahsın da diğer kişi olduğu anlaşıldı. Ancak ifadesi alınan 'Ricky Amos' isimli kişi, gasp yaptığı suçlamalarını reddetti. Ayrıca zaman aşımı nedeniyle şahıs hakkında dava da açılmadı.

Johnson Bölge Yargıcı Kevin Moriarty, 2017'nin haziran ayında Jones'un serbest bırakılmasına hükmetti. Richard Anthony Jones, 24 yaşında girdiği cezaevinde suçsuz yere yıllarca hapis yattı.

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek

Bu arada savcılıkla yapılan anlaşma kapsamında Jones'a masumiyetini resmen teyit eden bir belge verilecek. Ayrıca Richard Anthony Jones'a danışmanlık ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanı sunulacak.

Eyalet meclisinin onayının ardından Jones'a yıllık 65 bin dolardan 1 milyon 105 bin dolar tazminat ödenecek.

Ne olmuştu?

  • 1999 yılında, Kansas eyaletinin Walmart kentinde, Afrika kökenli Amerikalı ya da Latin kökenli Amerikalı şahsın bir alışveriş merkezinin otoparkında bir kadının çantasını almaya çalıştı; ancak başarılı olamadı. Yaşanan arbedede kadın yere yıkıldı, bu sırada cep telefonu da yere düştü. Şahıs daha sonra cep telefonunu alarak olay bölgesinden kaçtı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >