Sudan zehirlenen ABD'li yıldız Brooke Shields'in yaşadıkları korkuttu: Kaç litreden sonrası tehlikeli?

ABD'li yıldız Brooke Shields sudan zehirlendi.
ABD'li yıldız Brooke Shields sudan zehirlendi.

58 yaşındaki ABD’li yıldız oyuncu Brooke Shields, geçtiğimiz günlerde, çok fazla su içtiği için nöbet geçirdiğini açıkladı. "Bir anda ağzım köpürmeye başladı, gözlerim karardı" diyen ünlü oyuncu artık sıvı tüketmekten korktuğunu ifade etti. Peki, günde kaç litreden fazla su zararlı? İdeal su tüketimi kaç litre olmalı? İşte doğru su tüketimine ilişkin tüm detaylar...

Aktris Brooke Shields yakın zamanda verdiği bir röportajda çok fazla su içmesine bağlı nöbet geçirdiğini paylaştı.

Shields şu ifadeleri kullandı:

"Sistemimi su bastı ve kendimi boğdum. Kanınızda, idrarınızda ya da vücudunuzda yeterince sodyum yoksa nöbet geçirebilirsiniz. Ağzımdan köpükler geliyordu, tamamen morarmıştım, dilimi yutmaya çalışıyordum. Hatırladığım bir sonraki şey, bir ambulansa bindirildiğimdi. Oksijen veriliyordu."

Doğru su tüketimine ilişkin Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Gastroentoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Aşırı su alımı nedeniyle vücuttaki normal elektrolit dengesinin güvenli sınırların dışına itilmesiyle, beyin fonksiyonlarında bozulmayla karakterize belirtiler oluşabilir." dedi.

"Su aşırı tüketildiğinde zehirli sayılabilir"

Göral, şöyle devam etti:

"Her madde gibi su da kısa sürede aşırı tüketildiğinde zehir sayılabilir. Kısa sürede aşırı su tüketilmesiyle oluşan tabloyu su zehirlenmesi olarak adlandırıyoruz. Su zehirlenmesi, çoğunlukla yeterli elektrolit alımı olmadan, yüksek miktarda su tüketildiğinde ortaya çıkar. Su içme yarışlarında da su zehirlenmesi gelişebilir. Özellikle gençler eğlence amaçlı bunu çok yapar"

Günde kaç litre su tüketilmeli?

Göral, “Hemen herkeste su zehirlenmesi olabilir. Suyun fazlası da toksik etkilidir. Günde mutlaka 8 bardak su içilmelidir. Suyu yudum yudum ve azar azar tüketmeliyiz. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1,5-2 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >