Süleymani'nin öldürülmesi için talimat veren Trump'tan İran açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Pentagon ABD Başkanı Trump'ın talimatıyla İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü duyurmuştu. Trump ilk olarak ABD bayrağı paylaşımında bulunmuştu. Bunun ardından ABD Başkanı Twitter'dan "İran hiçbir zaman savaş kazanmadı ama hiçbir zaman müzakereyi kaybetmedi." açıklamasını yaptı. Peki Trump bu açıklaması ile ne demek istiyordu? gelin birlikte bakalım.

İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi talimatını veren Trump Twitter'dan açıklama yaptı.

Trump'tan İran'a müzakere için açık kapı

Trump, Twitter hesabından, İran'ın hiçbir zaman bir savaşı kazanmadığı, ama hiçbir müzakereyi kaybetmediği paylaşımını yaparak, İran'a müzakere için açık kapı bıraktı.

ABD Savunma Bakanlığı , İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD saldırısının intikamının alınacağını söyledi. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan eden Hamaney, ABD güçlerine sert karşılık verileceğini duyurdu.

Trump neyi kastediyor?

Trump'ın attığı tweet ile dikkat çekmek istediği olay merak konusu oldu. Trump açıklamasında Obama yönetiminin 2015'te İran ile imzaladığı nükleer anlaşmaya tepkisini yeniden gündeme getirdi.

Anlaşma neleri kapsıyordu?

En az 10 yıl boyunca İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeyi amaçlayan anlaşma, buna karşılık Batılı güçlerin İran'a yönelik ekonomik yaptırımları kaldırmasını içeriyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015'te başkanlık yarışına başladığında İran ile yapılan anlaşmaya itirazını hemen dile getirdi. Obama yönetiminin imzaladığı anlaşmaya karşı çıkan Trump, Kasım 2016'daki başkanlık seçimi öncesi ve sonrasında anlaşmayı, "dünyanın en kötü anlaşması" olarak niteledi.

Trump neden karşı çıkıyordu?

Trump, İran'ı ABD'nin düşmanı olarak gördüğü, anlaşmanın İran'ın balistik füze denemelerini kapsamadığı, anlaşmanın bitiminden sonra İran'ın yeniden nükleer silah elde etme imkanına sahip olabileceği ve "aslında daha iyi bir anlaşma yapabileceği" gibi gerekçelerle "Kapsamlı Ortak Eylem Planı"na karşı çıkıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >