Sultan Süleyman'ın portresi Londra'da 41 milyon liraya alıcı buldu

Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi 41 milyon liraya alıcı buldu.
Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi 41 milyon liraya alıcı buldu.

Londra merkezli müzayede evi Sothheby's tarafından açık artırma ile satışa sunulan Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi 5 milyon 323 bin 500 sterline (41 milyon lira) satıldı. İslam Dünyasının Sanatları koleksiyonunda yer alan eserin İtalyan ressam Gentile Bellini'nin hayranlarından birinin yaptığı tahmin ediliyor.

Dünyaca ünlü sanat eserlerinin sergilendiği ve açık artırma ile satışa sunulduğu Londra'nın en ünlü sanat merkezi, Sotheby's müzayede evi Kanuni Sultan Süleyman'a ait portreyi 5 milyon 323 bin 500 sterline sattı. Müzayede öncesinde 250 bin ila 300 bin sterline satılacağı düşünülen eser, neredeyse 19 katı fiyata alıcı buldu.

Sotheby's müzayede evinde gerçekleştirilen açık artırmada satıldı/ Fotoğraf: Sotheby's
Sotheby's müzayede evinde gerçekleştirilen açık artırmada satıldı/ Fotoğraf: Sotheby's

Kanuni Sultan Süleyman portresi 1 Mayıs'ta müzayede evinde 'İslam Dünyasının Sanatları Koleksiyonu'nda açık artırmaya sunuldu. Portrenin kim tarafından çizildiği tam olarak bilinmese de uzmanlar, İtalyan ressam Gentile Bellini'nin takipçilerinden birisinin yaptığını tahmin ediyor.

Kanuni Sultan Süleyman portresi, 41 milyon 440 bin liralık satış fiyatıyla tahmin edilenin 19 katına alıcı buldu/ Fotoğraf: Sotheby's

Ressamın, Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıktığı 1520 yılı civarında Venedik’te, Osmanlı sarayına girip çıkabilen Batılı diplomatların tariflerine dayanarak bu tabloyu yaptığı düşünülüyor. Müzayedeyle ilgili daha önce bilgi veren Sotheby’s Orta Doğu ve İslam Sanatı Uzmanı AlexandraRoy, Kanuni Sultan Süleyman portresinin en değerli iki eserden biri olduğunu söylemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >