Suriye için önemli karar

Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde önemli kararlar alındı. Yapılan görüşmeler sonrası 50 kişilik bir anayasa komitesi kurulması kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Soçi'deki Suriye görüşmelerinin ardından video konferans yoluyla BM'deki gazetecilerin soruları yanıtladı.

''Verimli'' olarak değerlendirdiği Soçi görüşmelerinden ''somut'' sonuçlar aldıklarını belirten de Mistura, görüşmelerde 50 kişiden oluşan bir anayasa komitesi kurulması kararı alındığını ifade etti.

150 kişiden seçilecekler

Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın BM'ye 50 kişiden oluşan üç ayrı liste sunacağını anlatan de Mistura, taraflarla istişare ettikten sonra 150 kişi arasından 50 kişilik bir komisyon oluşturacağını ve teoriden uygulamaya geçileceğini söyledi.

Kurulacak anayasa komitesini ''özel bir proje'' olarak nitelendiren de Mistura, daha önce Suriye rejimi ve muhaliflerin bir araya gelerek anayasa konusunu görüşmediklerini ve bu nedenle oluşturulacak komitenin önemli olduğunu söyledi.

Cenevre'de yürütülen görüşmelerin de anayasa komitesinin kurulmasıyla askıya alınmayacağını ve en kısa sürede barış görüşmelerin bir sonraki turunu başlatmayı planladığını söyleyen De Mistura, Afrin operasyonun Soçi'deki görüşmeleri hiçbir şekilde etkilemediğini sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >