Suriyeli mülteciler ile ilgili sosyal medyada yayılan 6 yalan

​Suriyeli mülteciler ile ilgili sosyal medyada yayılan 6 yalan
​Suriyeli mülteciler ile ilgili sosyal medyada yayılan 6 yalan

Ülkemizde yaşayan 3 buçuk milyon Suriyeli mülteci ile ilgili internette yayılan 6 iddianın cevaplarını aradık.

2011'deki iç savaş sonrası ülkemize göç eden milyonlarca Suriyeli mülteci hakkında sosyal medyada bazı iddialar dolaşıyor. Her geçen gün artan bu paylaşımlar ile ilgili olarak 6 iddianın yer aldığı bir araştırma yaptık.

YALAN: Devlet Suriyelilere PTT üzerinden 1400 TL maaş veriyor

                                    İddianın ortaya çıkışı Şanlıurfa ve bazı Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerdeki PTT şubesi önünde oluşan kuyruk. Bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada dile getirildi. Kuyruğun sebebinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan göçmenlere sağlanan kış yardımı olduğu ortaya çıktı.Suriyelilere maaş veriliyor iddialarıyla ilgili konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy, Sosyal Uyum Projesi kapsamında bazı şartları sağlayan (ailede en az 4 kişi olan) mültecilere aylık 100 TL verildiğini ancak bu yardımın kaynağının yurt dışından geldiğini belirtti. (Sekreteryasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapıyor)
YALAN: Devlet Suriyelilere PTT üzerinden 1400 TL maaş veriyor İddianın ortaya çıkışı Şanlıurfa ve bazı Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerdeki PTT şubesi önünde oluşan kuyruk. Bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada dile getirildi. Kuyruğun sebebinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan göçmenlere sağlanan kış yardımı olduğu ortaya çıktı.Suriyelilere maaş veriliyor iddialarıyla ilgili konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy, Sosyal Uyum Projesi kapsamında bazı şartları sağlayan (ailede en az 4 kişi olan) mültecilere aylık 100 TL verildiğini ancak bu yardımın kaynağının yurt dışından geldiğini belirtti. (Sekreteryasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapıyor)
YALAN: Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız ve ücretsiz giriyor
Suriyeli göçmenler diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belli şartlar kapsamında üniversitelerimizde eğitim alabiliyor. Yabancılar ilk önce geldiği ülkedeki üniversite ile denklik sağlanacak ve böylece yatay geçiş yapacak. Bu durum tabi ki Suriyeliler için de geçerli.
YALAN: Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız ve ücretsiz giriyor Suriyeli göçmenler diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belli şartlar kapsamında üniversitelerimizde eğitim alabiliyor. Yabancılar ilk önce geldiği ülkedeki üniversite ile denklik sağlanacak ve böylece yatay geçiş yapacak. Bu durum tabi ki Suriyeliler için de geçerli.
YALAN: Suriyeli mülteciler Türkiye vatandaşı yapılıyor

                                    
                                    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Mart ayında yaptığı
açıklamaya göre Türkiye'de toplam 3 milyon 551 bin 78 Suriyeli mülteci var. Peki bu milyonlarca Suriyeliler T.C. vatandaşlığına mı
geçiriliyorKonu hakkında resmi kaynaklar bu iddianın doğru olmadığını söylüyor. İçişleri
Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, 2010-2017 arasında toplam 94 bin 204
kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiğini, bu kişilerden 12
bin 242’sinin Suriye Arap Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye geldiğini bildirdiBilgilendirmede, 1
Ocak 2017’den itibaren bin 913 kişinin Türkiye
vatandaşlığına geçtiği kaydedildi.
YALAN: Suriyeli mülteciler Türkiye vatandaşı yapılıyor İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Mart ayında yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de toplam 3 milyon 551 bin 78 Suriyeli mülteci var. Peki bu milyonlarca Suriyeliler T.C. vatandaşlığına mı geçiriliyorKonu hakkında resmi kaynaklar bu iddianın doğru olmadığını söylüyor. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, 2010-2017 arasında toplam 94 bin 204 kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiğini, bu kişilerden 12 bin 242’sinin Suriye Arap Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye geldiğini bildirdiBilgilendirmede, 1 Ocak 2017’den itibaren bin 913 kişinin Türkiye vatandaşlığına geçtiği kaydedildi.
YALAN: TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor

                                    
                                    TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı T.C. vatandaşı olmaktır. Suriyeliler T.C. vatandaşı olmadığı için parasıyla bile TOKİ evlerine sahip olamazlar. Geçen sene bu konuda hükümet yetkililerinin çıkışları dedikoduya sebebiyet vermişti. Daha çok Facebook paylaşımlarında karşımıza çıkan bu iddia konusunda bedava ev verilmesinin doğru olmadığını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ’nin elindeki konutlardan, seçilen Suriyelilere bedeli karşılığında konutların verilebileceğini ifade etti. Yani Suriyelilere bedava ev verilmiyor ancak Turan’ın da dediği gibi artık ücret karşılığında evler Suriyelilere satılabilir.
YALAN: TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı T.C. vatandaşı olmaktır. Suriyeliler T.C. vatandaşı olmadığı için parasıyla bile TOKİ evlerine sahip olamazlar. Geçen sene bu konuda hükümet yetkililerinin çıkışları dedikoduya sebebiyet vermişti. Daha çok Facebook paylaşımlarında karşımıza çıkan bu iddia konusunda bedava ev verilmesinin doğru olmadığını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ’nin elindeki konutlardan, seçilen Suriyelilere bedeli karşılığında konutların verilebileceğini ifade etti. Yani Suriyelilere bedava ev verilmiyor ancak Turan’ın da dediği gibi artık ücret karşılığında evler Suriyelilere satılabilir.
YALAN: Suriyeliler seçimlerde oy kullanıyor

                                    
                                    Bir kişinin oy kullanabilmesi T.C. vatandaşı olma şartı aranır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadığı için referandum veya seçimde oy kullanma hakları yoktur. Referandum döneminde sosyal medyada yayılan bu iddia göçmenlere verilen geçici koruma belgesinde yer alan geçici koruma yabancı kimlik numarası neden oldu. 9 ile başlayan bu numaranın T.C. kimlik numarası olduğunu iddia eden kişiler, ellerinde bu kartlardan olan Suriyelilerin oy kullanabileceğini söyledi. Fakat bunun da bir sosyal medya yalanı çıktı. Sandıklarda görevli olan kişilerin yalanladığı ‘kimlik belgeleriyle oy kullanma’ işlemi, YSK’nın yayınladığı seçim kuralları içerisinde de bulunmuyor. NOT: Geçici Koruma Yönetmeliği'nin geçici 1. Maddesinin birinci fıkrası gereği geçici koruma kapsamına alınanan Suriyeliler, aynı yönetmeliğin “Geçici Koruma Kimlik Belgesi" başlıklı 22. maddesi gereğince de kayıt işlemleri tamamlayanlara valilikler tarafından geçici koruma kimlik belgesi düzenleniyor.
YALAN: Suriyeliler seçimlerde oy kullanıyor Bir kişinin oy kullanabilmesi T.C. vatandaşı olma şartı aranır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadığı için referandum veya seçimde oy kullanma hakları yoktur. Referandum döneminde sosyal medyada yayılan bu iddia göçmenlere verilen geçici koruma belgesinde yer alan geçici koruma yabancı kimlik numarası neden oldu. 9 ile başlayan bu numaranın T.C. kimlik numarası olduğunu iddia eden kişiler, ellerinde bu kartlardan olan Suriyelilerin oy kullanabileceğini söyledi. Fakat bunun da bir sosyal medya yalanı çıktı. Sandıklarda görevli olan kişilerin yalanladığı ‘kimlik belgeleriyle oy kullanma’ işlemi, YSK’nın yayınladığı seçim kuralları içerisinde de bulunmuyor. NOT: Geçici Koruma Yönetmeliği'nin geçici 1. Maddesinin birinci fıkrası gereği geçici koruma kapsamına alınanan Suriyeliler, aynı yönetmeliğin “Geçici Koruma Kimlik Belgesi" başlıklı 22. maddesi gereğince de kayıt işlemleri tamamlayanlara valilikler tarafından geçici koruma kimlik belgesi düzenleniyor.
YALAN: Devlet Suriyeli öğrencilerin tamamına bütçeden burs veriyor
Türkiye Cumhuriyeti olarak öğrencilere “Türkiye Bursları”
üzerinden burs veriliyor. Öğrenciler bu bursu hak etmek için belli şartları
karşılamak zorunda.  Diğer yabancı uyruklular gibi bu kriterleri sağlayan
bazı Suriyeli öğrenciler de var.
YALAN: Devlet Suriyeli öğrencilerin tamamına bütçeden burs veriyor Türkiye Cumhuriyeti olarak öğrencilere “Türkiye Bursları” üzerinden burs veriliyor. Öğrenciler bu bursu hak etmek için belli şartları karşılamak zorunda. Diğer yabancı uyruklular gibi bu kriterleri sağlayan bazı Suriyeli öğrenciler de var.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >