Suriye'ye dönüşler başladı

Fırat Kalkanı operasyonunun ardından Suriye'ye sivillerin geri dönüşü başladı ve 292 Suriyeli Cerablus kentine geri döndü.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen harekatın 15'inci günü geride kaldı.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir grup Suriyeli, ülkelerine geri dönmek için Gaziantep Valiliğine müracaat etti. Alınan izinlerin ardından aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 292 kişi, Karkamış Gümrük Kapısı'na geldi.


                                    Yanlarındaki eşya ve bavullarıyla gelen gruptakiler, Karkamış Spor Salonu'nda kayıt işlemlerinin ardından güvenlik kontrolünden geçirilip Cerablus'a gönderildi.

 Yaklaşık 1 yıl sonra ülkesine dönmenin heyecanını yaşayan Hüseyin Rüstem, "Yaşadığımız yer teröristlerden temizlendi onun için geri dönüyoruz. Anamızı, babamızı özledik. Ailem orada, ben burada tek başınaydım. 'Savaş kalmadı' diyorlar, o nedenle gidiyorum. Çobanbey köyündenim. Türk askeri, Cumhurbaşkanı Erdoğan sağ olsun. Bizi IŞİD'ten kurtardılar." diye konuştu.
Yanlarındaki eşya ve bavullarıyla gelen gruptakiler, Karkamış Spor Salonu'nda kayıt işlemlerinin ardından güvenlik kontrolünden geçirilip Cerablus'a gönderildi. Yaklaşık 1 yıl sonra ülkesine dönmenin heyecanını yaşayan Hüseyin Rüstem, "Yaşadığımız yer teröristlerden temizlendi onun için geri dönüyoruz. Anamızı, babamızı özledik. Ailem orada, ben burada tek başınaydım. 'Savaş kalmadı' diyorlar, o nedenle gidiyorum. Çobanbey köyündenim. Türk askeri, Cumhurbaşkanı Erdoğan sağ olsun. Bizi IŞİD'ten kurtardılar." diye konuştu.

                                    Gaziantep Valiliği'nden bir yetkili, "292 kişi bugün dönüş yaptı. Aralarında kadın, çocuk, yaşlılar da var. Karkamış'ta zaten çok fazla Suriyeli yoktu. Bazıları Edirne'den gelmiş, bazıları Mersin'den. Nizip kampından gelenler de var. Bu geçişler devam edecek, daha fazla talep geliyor, biz de bu talepleri göreli bir şekilde karşılayacağız" dedi.

 Uzun süredir kapalı olan Karkamış Kapısı'nın gün içinde açıldığını ve Suriye tarafına geçen kişilerin kayıtlarının alındığını belirten yetkili, "Operasyon başladığından beri ilk geçişler bunlar" dedi.
Gaziantep Valiliği'nden bir yetkili, "292 kişi bugün dönüş yaptı. Aralarında kadın, çocuk, yaşlılar da var. Karkamış'ta zaten çok fazla Suriyeli yoktu. Bazıları Edirne'den gelmiş, bazıları Mersin'den. Nizip kampından gelenler de var. Bu geçişler devam edecek, daha fazla talep geliyor, biz de bu talepleri göreli bir şekilde karşılayacağız" dedi. Uzun süredir kapalı olan Karkamış Kapısı'nın gün içinde açıldığını ve Suriye tarafına geçen kişilerin kayıtlarının alındığını belirten yetkili, "Operasyon başladığından beri ilk geçişler bunlar" dedi.
İZDİHAM YAŞANDI

                                    Suriyeliler, gümrük sahasındaki hazırlığın tamamlanması ve evraklarının incelenmesinin ardından Cerablusa geçmeye başladı. Geçiş sırasında biran önce gümrük sahasına girip, işlemini yaptırarak Cerablusa gitmek isteyenler izdihama yol açtı. Bazı kadın ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği izdiham, sınır hattında bulunan görevliler tarafından engellendi.
İZDİHAM YAŞANDI Suriyeliler, gümrük sahasındaki hazırlığın tamamlanması ve evraklarının incelenmesinin ardından Cerablusa geçmeye başladı. Geçiş sırasında biran önce gümrük sahasına girip, işlemini yaptırarak Cerablusa gitmek isteyenler izdihama yol açtı. Bazı kadın ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği izdiham, sınır hattında bulunan görevliler tarafından engellendi.
ÜLKESİNİ İLK KEZ GÖRECEK

                                    Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Cerabluslu aile, 1,5 yıldır görmedikleri ülkelerine 10 aylık bebekleriyle döndü.

 Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında Cerablus'un terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından bölge halkının Suriye'ye geçişi sürüyor.

 Yaklaşık 1,5 yıl önce Karkamış'a sığınan Mahmud ailesi de terör örgütünün mağdur ettiği ailelerden. Yaklaşık 10 ay önce Türkiye'de dünyaya gelen Mahmud bebek, ailesiyle gittiği Cerablus'ta vatan toprağını ilk kez görecek.
ÜLKESİNİ İLK KEZ GÖRECEK Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Cerabluslu aile, 1,5 yıldır görmedikleri ülkelerine 10 aylık bebekleriyle döndü. Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında Cerablus'un terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından bölge halkının Suriye'ye geçişi sürüyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce Karkamış'a sığınan Mahmud ailesi de terör örgütünün mağdur ettiği ailelerden. Yaklaşık 10 ay önce Türkiye'de dünyaya gelen Mahmud bebek, ailesiyle gittiği Cerablus'ta vatan toprağını ilk kez görecek.

                                    Artık ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşadığı anlatan Anne Fatima Mahmud, 5 çocuğu olduğunu ve bunlardan Muhammed'in henüz evlerini görme fırsatı bulamadığını kaydetti.

 Topraklarını terör örgütünden temizleyen TSK'ya ve Türkiye'ye teşekkür eden Mahmud, "Bugüne kadar bizi her anlamda destekleyen Türkiye şimdi de vatanımızı kurtardı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Türkiye'de çok güzel dostluklar edindik, artık Türk dostlarımızın Suriye'de de bir evleri var." diye konuştu.
Artık ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşadığı anlatan Anne Fatima Mahmud, 5 çocuğu olduğunu ve bunlardan Muhammed'in henüz evlerini görme fırsatı bulamadığını kaydetti. Topraklarını terör örgütünden temizleyen TSK'ya ve Türkiye'ye teşekkür eden Mahmud, "Bugüne kadar bizi her anlamda destekleyen Türkiye şimdi de vatanımızı kurtardı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Türkiye'de çok güzel dostluklar edindik, artık Türk dostlarımızın Suriye'de de bir evleri var." diye konuştu.
ELEKTRİK VE SU İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

                                    Sınır kapısının bulunduğu noktadaki çalışmaları inceleyen Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Fırat Kalkanı harekatıyla, Cerablus'un IŞİD'den temizlendiğini ve kentin yeniden canlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

 Cerablus'u yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirten Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, “Cerablus, ayağa kaldırılmaya ve insanların yaşayabileceği merkez haline getirilmeye çalışılıyor. Her türlü altyapısı hazırlanmaya devam ediyor. Acil olarak bizim sınır kapımızdan; insani yardımların yanı sıra inşaat, imar ve bakım için gerekli ihtiyaç malzemeleri buradan nakledilecek. TEDAŞ ekipleri de hazırlıklarına devam ediyor. En kısa zamanda Cerablus elektrik ve suya kavuşacak. Ayrıca Cerablus'ta en kısa sürede sahra hastanesi de faaliyete geçecek” diye konuştu.
ELEKTRİK VE SU İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR Sınır kapısının bulunduğu noktadaki çalışmaları inceleyen Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Fırat Kalkanı harekatıyla, Cerablus'un IŞİD'den temizlendiğini ve kentin yeniden canlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Cerablus'u yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirten Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, “Cerablus, ayağa kaldırılmaya ve insanların yaşayabileceği merkez haline getirilmeye çalışılıyor. Her türlü altyapısı hazırlanmaya devam ediyor. Acil olarak bizim sınır kapımızdan; insani yardımların yanı sıra inşaat, imar ve bakım için gerekli ihtiyaç malzemeleri buradan nakledilecek. TEDAŞ ekipleri de hazırlıklarına devam ediyor. En kısa zamanda Cerablus elektrik ve suya kavuşacak. Ayrıca Cerablus'ta en kısa sürede sahra hastanesi de faaliyete geçecek” diye konuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >