Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık verdi!

robot
robot

Suudi Arabistan, "insansı robotlar" konusunda çok önemli bir adım atarak Sophia olarak adlandırılan robota vatandaşlık verdi! Gazetecilerin karşısına çıkarak açıklamalar yapan robot, endişeler üzerine "siz iyi davranırsanız ben de size iyi davranırım" şeklinde konuştu.

Robotların yakın gelecekte birçok farklı iş kolunda aktif şekilde görev yapacağı aşikar. Şu anda "üretim" gerçekleştiren köklü şirketlerin büyük bir bölümü fabrikalarında robot işçilere yer veriyor. Hatta yapılan araştırmalar, önümüzdeki yirmi yılda Amerika'daki işlerin ortalama %47'lik bölümünün robotlara devredileceğini gösteriyor. İşte bu sebepten 2020 yılına kadar dünya genelinde beş milyon kişinin yerini robot işçilerin alacağı öngörülüyor.

İşte Suudi Arabistan'ın vatandaşlık verdiği Sophia robot.
İşte Suudi Arabistan'ın vatandaşlık verdiği Sophia robot.

İnsansı robot Sophia artık Suudi Arabistan vatandaşı!

Özellikle insansı robotların sayısının artması, beyaz yakalılar dahil farklı meslek gruplarındaki birçok çalışanı köşeye sıkıştıracak gibi görünüyor. Üstelik yapay zeka destekli "insansı robotlar" için tanınan haklar da sürekli artıyor. Bunun son örneği ise Suudi Arabistan. Ülkede kısa süre önce bir robota vatandaşlık verildi. Hanson Robotics tarafından geçen sene Mart'ta tanıtılan Sophia isimli robot, şu anda Suudi Arabistan vatandaşı.

Sophia, alınan bu kadar sonucunda açıklama bile yaptı... Riyad'da düzenlenen organizasyonda kameraların karşısına geçen insansı robot; konuşma, anlama ve yapay zekayla birlikte sürekli olarak kendini geliştirme özellikleriyle dikkat çekiyor. Açıklama sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sophia, robotlardan çekindiklerini ifade eden bir gazeteciye "Siz iyi davranırsanız ben de size iyi davranırım" şeklinde cevap verdi. Önümüzdeki yıllarda benzer örneklerin daha da artması bekleniyor...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >