Tabular yıkılıyor: Kelebeklerin ömrü bir gün değil!

"Kelebeklerin ömrü bir gündür" kuramı yıkılıyor; kelebekler aslında çok daha uzun süre yaşıyor.

Kelebeklerin yaşam süreleri hakkında çok çeşitli bilgiler var. Ama aslında her tür sanıldığı gibi yalnızca bir gün hayatta kalmıyor. Yaşam süreleri, birçok farklı parametreye göre değişkenlik gösterebiliyor. Yani aslında "kelebeklerin ömrü bir gündür" kuramı doğru değil.

Yaşam döngüsü kapsamında kelebeklerin hayatta dört aşaması var. Bunlar yumurta, larva, koza ve yetişkin evre şeklinde tanımlanıyor. Elbette bu dört aşama tüm kelebekler için geçerli.


National Geographic
araştırmacıları, Kral Kelebeği olarak isimlendirilen Monarch türünün sekiz aya kadar yaşayabildiğini gözlemlemiş. Özellikle de Kuzey Amerika'dan güneye doğru göç ederek ılıman iklimde dört ay boyunca kış uykusuna yatabiliyor ve soğuk havalardan kaçabiliyorlar. Bu da elbette yaşam sürelerinin uzaması konusunda büyük önem taşıyor. Keza bulundukları bölgede kalmaları durumunda soğuk hava koşulları sebebiyle hayatlarını sürdürmeleri neredeyse imkansız.

Genç ergin bir kelebeğin yaşam süresi genellikle 20 ile 40 gün arasında oluyor. "Kelebeklerin ömrü bir gündür" şeklindeki yanlış bilginin kaynağı ise Mayıs sinekleri denilebilir. Keza kelebeklerle karıştırılabilen bu tür ergin hale geldikten kısa süre sonra ölür.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >