'Tahıl koridoru' için imzalar İstanbul'da atıldı

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in hazır bulunduğu, Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla gerçekleştirilen tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni, Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi.

Dünyayı etkileyen gıda krizinin çözümünde rol oynayacak tahıl koridoruyla ilgili İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşen Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın imza töreni tamamlandı.

"Erdoğan'ın çabaları sayesinde oldu"

İmza töreni, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konuşmasıyla başladı. Açıklamalarında Guterres, "Türkiye Cumhuriyeti'ne Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ederim, bu süreç sizin ısrarınızla oldu. Herkesin faydası olacak bu girişimin önünü açtınız, bu dünyanın her kesimine odaklanıyor. Bu anlaşma aslında dünya için imzalanıyor. Küresel gıda ağındaki açığın azalması sağlanacak, gıda fiyatlarının düşmesini sağlayacak. Sayın Zelenskiy ve Putin ile görüşerek çözüm bulmaya çalışıyoruz. Küresel dünya gıda krizinin çözümü için dünyanın buna ihtiyacı var ve Türkiye'nin burada kritik bir önemi var. Karadeniz'deki geçişin sağlanması için bugün buradayız. İki tarafın da bu kanlı çatışmaya girdiği noktada artık sona gelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz'deki bu umut ışığı çok parlak, bu umut ışığı insanların çektiğini sorunların sonuna gelinmesini sağlasın" dedi.

"Açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hoş geldiniz. Siz değerli dostlarımı bu tarihi günde İstanbul'da misafir etmekten onur duyuyorum. Bugün üzerinde varılan mutabakat metniyle milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız. Bu noktaya kolay gelmedik. Yetkililerle yoğun ve meşakkatli bir süreç yürüttük, kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Sayın Guterres ve ekibinin ilk taslağa verdikleri katkılar paha biçilemez.

Savaşın başından bu yana bunun kazananı olmayacağını belirttik. 5 aydan fazla süredir bu dediğimizin haklı olduğunu gördük. Savaş tüm insanlığı olumsuz etkiliyor. Masumların hayatına mal olan bu savaşın bir an önce sonlanmasını umut ediyoruz.

"Denetim İstanbul'da kurulacak"

Dünyada açlık tehlikesinin önüne geçilmesine katkı sağlayacağız. Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun çözümüne yardımcı oluyoruz. Gemilerin çıkışından intikaline kadar mutabakat tesis edildi. Denetim İstanbul’da kurulacak bir merkezde yapılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >