Tahıl koridoru için Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı

Müşterek Koordinasyon Merkezi
Müşterek Koordinasyon Merkezi

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan emniyetli şekilde sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi resmi olarak açıldı.

Dünya, Türkiye'nin sonuç veren çabaları sonrası büyük bir gıda krizinden kurtuldu.

İstanbul'daki imzaların ardından, Ukrayna tahılının sevkiyatına yönelik en önemli adım atıldı.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin yer alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi göreve başladı.

İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alan merkezin açılışını, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptı.

"Görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırıldı"

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Birçok görüşme yapılmış, bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır. Yoğun temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar sonucunda ilk kez 4'lü bir toplantı yapılmış ve genel prensipler üzerinde mutabık kalınmıştır.

Bazı ülkelerin gösterdikleri farklı yaklaşımlara rağmen 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır. Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz itibariyle çalışmalarına başlamıştır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir.

120 gün içinde geçerli olacak

Mayın temizleme ihtiyacı olursa planlama yapılacak ve ona göre icraatta bulunulacaktır. Belge 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça devam edecektir. Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlıkları ve planlamaları devam etmektedir.

Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Merkezde Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'den toplam 20 kişilik ekip görev yapacak. Ekibe ise bir Türk Amiral liderlik edecek"

25 milyon ton tahıl sevk edilecek

Ukrayna'daki depolarda bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin gözetiminde kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, tahıl gemilerinin denetimlerinin Ortak Koordinasyon Komitesi'nin desteğiyle Türk yetkililer tarafından gerçekleştirileceğini doğruladı.

Sözcü Yardımcısı, gemilerin Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına gidiş gelişlerinde gemide silah bulunmadığından emin olmak için denetleneceğini de vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >