Tahıl koridorunun ilk gemisini alıcı geri çevirdi

Razoni gemisi
Razoni gemisi

Birlemiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda imzalanan anlaşmalar sonucunda 24 Şubat'ta Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk geminin kargosunun Lübnanlı alıcı tarafından pazartesi günü kabul edilmediği açıklandı.

Lübnan, Ukrayna'dan yola çıkan ilk gemi olan Razoni'yi, teslimatın 5 aydan fazla gecikmesini gerekçe göstererek reddettiğini açıkladı. Gemi Mersin açıklarında bekliyor.

Ukrayna'nın Beyrut Büyükelçiliği, geminin yükünü boşaltmak için başka bir liman aradığını bildirdi.

Büyükelçiliğin Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Göndericinin verdiği bilgiye göre Lübnan'daki alıcı, Razoni'nin taşıdığı tahılı teslimatın gecikmesi nedeniyle reddetti" denildi. Büyükelçilik, gemini yükünü kabul edecek bir alıcı aradığını belirtti.

Razoni, geçen hafta 26 bin 527 ton mısırla Odesa'dan yola çıkmıştı.

Geminin 7 Ağustos'ta Lübnan'a varması bekleniyordu; ancak daha sonra rotasını Mersin Limanı'na değiştirdi. Refinitiv verilerine göre gemi, Türkiye'nin güney kıyısının açıklarında bulunuyor.

  • Tahıl koridoru nedir?
  • Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.
  • Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.
  • Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.
  • Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >