Tarihi evlerden mobilya yaptı, 40 ülkeye ihraç ediyor

Tarihi evlerden mobilya yaptı: 40 ülkeye ihraç ediyor
Tarihi evlerden mobilya yaptı: 40 ülkeye ihraç ediyor

Mobilya üreticisi Ahmet Güleç, Kastamonu'nun tarihi ahşap evlerinden edindiği malzemelerle "doğal mobilyalar" üretiyor. Güleç bu mobilyaları, ABD, Çin, İngiltere ve Güney Kore'nin de aralarında bulunduğu 40 ülkeye ihraç ediyor.

NDesign Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Güleç, mobilya üretimi ve ihracat faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Güleç, Kastamonu'da ahşap evlerde ömrünü tamamlamış eşyaları geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdıklarını belirtti.

  • Ahmet Güleç, şehrin bir mobilya ve ahşap tarihine sahip olduğuna işaret ederek "Çok bilinmez ama Türkiye'deki ahşap cami projelerinin çoğu Kastamonu'da yapılıyor. Şehrin bir hikayesi var ve bu hikayeyi yeniden canlandırmak istedik." dedi.

Bu evlerin ahşaplarını belirli kurutma ve işleme aşamalarından geçirdikten sonra üretim yaptıklarını anlatan Güleç; masa, sandalye, sehpa, büfe, konsol gibi ürünlerden ayda yaklaşık bin parça ürettiklerine belirtti.

Geri dönüşümün çok önemli olduğunu vurgulayan Güleç, firmasının bu konuda örnek olarak eski eşyalardan sağlıklı ürünler imal ettiğini dile getirdi.

"40 ülkeye ihraç ediyoruz"

  • Güleç, yaptıkları iş için yoğun emek gerektiğini, her ağaçta farklı tasarım ve işleme tekniklerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek "Dünyanın her yerinden müşteriler bu ürünleri beğeniyor. Ürünlerimizi ABD, Çin, İngiltere, Güney Kore'nin de aralarında bulunduğu 40 ülkeye ihraç ediyoruz. İngiltere, Fransa ve Almanya'da çok önemli mağazalar bu ürünleri talep ediyor. Çin, ABD ve İtalya'da katıldığımız fuarlarda da bu ürünler çok ilgi gördü." dedi.

Güleç, ürünlerin doğal olmasının önemine işaret ederek üretilen mobilyalarda hiçbir kimyasal bulunmadığını bildirdi.

Çalışmalarının sadece yıkık evlerle sınırlı kalmadığına değinen Güleç, "Eski yatlar, ahşap telefon ve elektrik direkleri, denizdeki ahşap kazıklar, batık gemilerden elde edilen ahşaplar üzerine de çalışmalarımız var. Her türlü kullanılmış ağaç bizim için potansiyel bir katma değer üretme yeri." diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >