Tarihi gün: Avrasya Tüneli açıldı

İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek potansiyele sahip, modern teknolojiyle tsunamiye bile dayanıklı Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı tören ile açıldı.

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı.

Tünelin kullanımı, ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında 14 saat olarak gerçekleşecek. Tünelin tam zamanlı olarak 30 Ocak'tan sonra hizmete alınması planlanıyor.

Tören İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okunarak başlandı. Açılış töreninde Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşmasını yaptı. Sonrasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı.

'Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yapılan suikatle ilgili 'Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir. Alçakların adetidir, işte bunu yaptılar. Dün akşamki bedelini anında ödedi. Bunların hepsi ayrı ayrı araştırılıyor. Zaten bağlantılar ortaya çıkmaya başladı' dedi.

Geçiş ücreti belli oldu
Erdoğan tünelin geçiş ücreti ile ilgili ocak ayına kadar 15 TL olacağını ifade etti ve 'Bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehitlerimize yönelik o hesaba gidecek' dedi.


Tsunamiye bile dayanıklı
Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında kesintisiz yolculuk sağlayacak. İleri tasarım, teknoloji ve mühendislik ürünü olan tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda yapıldı. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak. Tünelin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.

Avrasya Tüneli Güzergahı
İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak. Tünelin güzergahını merak eden vatandaşların güzergaha bağlı olarak merak ettiği diğer bir soru da "Avrasya Tünel girişi nereden yapılacak?" oldu. Asya kıtasından giriş Harem Üsküdar tarafından olacak; Avrupa kıtasından giriş ise Çatladıkapı Fatih tarafından.

Tünel saat kaça kadar açık olacak?
21 Aralık sabahı saat 07.00'de araç kabulüne başlayacak olan Avrasya Tüneli, aynı gün araç geçişleri saat 21.00'e kadar devam edecek. Tünel 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.

Tarihi proje II Abdülhamid'in hayalinden esinlenildi
Asrın projesi Avrasya Tüneli, Sultan II. Abdülhamid Han'ın 1876 yılında Tünel-i Bahri adıyla gündeme getirdiği ancak dönemin karışıklığı nedeniyle gerçekleşemeyen projesinden esinlenildi.


Tünelin dikkat çeken özellikleri
-Boğaziçi, Galata, Unkapanı, Kazlıçeşme ve Göztepe bölgesindeki trafiği rahatlatması beklenen tünel hakkında merak edilenler ve tünelin özellikleri tünelin resmi internet sitesi üzerinden kısaca özetlendi. İşte, Avrasya Tüneli'nin yapısına ilişkin bilgileri de içeren o açıklamalar:

-Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlıyor. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artırıyor.

-İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli'nin günde 100 binden fazla araç tarafından kullanılması bekleniyor. İki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkiliyor. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanıyor.

-Avrasya Tüneli, İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı sunuyor.

-Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalıyor.

-Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlanıyor.

-Avrasya Tüneli tüm aşamalarında İstanbul'un siluetine zarar verilmeyecek şekilde geliştirildi.. İç mimarisinde uygulanan aydınlatma teknikleri ve tünel girişlerinde geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle İstanbul'un kimliğini yansıtıyor.







Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >