Tarihin en büyük uçak kazaları

Tarihin en büyük uçak kazaları
Tarihin en büyük uçak kazaları

Ulaşımın en hızlı şekilde yapıldığı uçak yolculukları zaman zaman felaketle sonuçlanabiliyor. Uçak kazaları, diğer kazalara oranla daha az olsa da, hayatını kaybedenlerin sayısı çok olabiliyor. Kimi zaman kurtulanlarda olmuyor değil. Eski Başbakan Adnan Menderes, 17 Şubat 1959'da yaşadığı uçak kazasında sağ kurtulanlardan biri olmuştu. Sizler için tarihin en büyük uçak kazalarını derledik.

İşte tarihin en büyük uçak kazaları;

17 Şubat 1959  - Londra

                                    Adnan Menderes ve beraberindeki heyet, 17 Şubat 1959 tarihinde Londra'da yapılacak Kıbrıs görüşmelerine katılmak için Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan yola çıktı. Viscount tipi dört motorlu "Sev" isimli uçak, önce yakıt ikmali için İtalya'nın başkenti Roma'da mola verdi, daha sonra ise Londra'daki Heathrow havaalanına hareket etti. Ancak yoğun sis nedeniyle uçağın Heathrow havaalanına inişine izin verilmedi. Uçağın önce Paris'e indirilmesi planlandı, ardından ise Londra'nın 40 kilometre güneyindeki Gatwick havaalanına yönlendirildi. Ancak "Sev" uçağı yine yoğun sisin etkili olduğu Gatwick havaalanına yaklaşık 5 kilometre kala Surrey bölgesindeki Newdigate köyü yakınlarında ormanlık bir alana düştü. Ağaçlara çarpan uçağın iki kanadı koptu ve ters döndü. Uçakta bulunan 8 mürettebattan 5'i, 16 yolcudan ise 9'u hayatını kaybetti. Başbakan Adnan Menderes kazadan hafif yaralanarak sağ kurtuldu.
17 Şubat 1959 - Londra Adnan Menderes ve beraberindeki heyet, 17 Şubat 1959 tarihinde Londra'da yapılacak Kıbrıs görüşmelerine katılmak için Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan yola çıktı. Viscount tipi dört motorlu "Sev" isimli uçak, önce yakıt ikmali için İtalya'nın başkenti Roma'da mola verdi, daha sonra ise Londra'daki Heathrow havaalanına hareket etti. Ancak yoğun sis nedeniyle uçağın Heathrow havaalanına inişine izin verilmedi. Uçağın önce Paris'e indirilmesi planlandı, ardından ise Londra'nın 40 kilometre güneyindeki Gatwick havaalanına yönlendirildi. Ancak "Sev" uçağı yine yoğun sisin etkili olduğu Gatwick havaalanına yaklaşık 5 kilometre kala Surrey bölgesindeki Newdigate köyü yakınlarında ormanlık bir alana düştü. Ağaçlara çarpan uçağın iki kanadı koptu ve ters döndü. Uçakta bulunan 8 mürettebattan 5'i, 16 yolcudan ise 9'u hayatını kaybetti. Başbakan Adnan Menderes kazadan hafif yaralanarak sağ kurtuldu.
3 Mart 1974 - Fransa

                                    Türk Hava Yolları’na ait bir McDonnell Douglas DC-10, İstanbul-Paris-Londra seferinin iki ayağı olan Paris-Londra seferi sırasında düştü. Paris’ten kalktıktan dakikalar sonra kargo kapısı açılan uçak, hasar aldı ve kontrolünü kaybetti. Paris yakınlarındaki Ermononville ormanına yaklaşık 470 knot hızla çakılan uçaktan sağ kurtulan olmadı, 346 kişi hayatını kaybetti. Bu, o tarihte yaşanan en büyük uçak kazasıydı ve bir önceki en büyük kazayı ikiye katlayarak bu unvanı kazanmıştı.
3 Mart 1974 - Fransa Türk Hava Yolları’na ait bir McDonnell Douglas DC-10, İstanbul-Paris-Londra seferinin iki ayağı olan Paris-Londra seferi sırasında düştü. Paris’ten kalktıktan dakikalar sonra kargo kapısı açılan uçak, hasar aldı ve kontrolünü kaybetti. Paris yakınlarındaki Ermononville ormanına yaklaşık 470 knot hızla çakılan uçaktan sağ kurtulan olmadı, 346 kişi hayatını kaybetti. Bu, o tarihte yaşanan en büyük uçak kazasıydı ve bir önceki en büyük kazayı ikiye katlayarak bu unvanı kazanmıştı.
27 Mart 1977 – Tenerife 

                                    Takvimler 27 Mart 1977’yi gösterirken, Tenerife Adası’nda KLM Boeing 747 – Pan Am Boeing 747 uçakları çarpıştı. Kalkış halindeki KLM indikten sonra henüz pisti terk etmemiş Pan Am ile çarpıştı. Kazada toplam 583 kişi öldü.  Tenerife faciası dünya sivil havacılık tarihindeki en ölümcül kazadır.
27 Mart 1977 – Tenerife Takvimler 27 Mart 1977’yi gösterirken, Tenerife Adası’nda KLM Boeing 747 – Pan Am Boeing 747 uçakları çarpıştı. Kalkış halindeki KLM indikten sonra henüz pisti terk etmemiş Pan Am ile çarpıştı. Kazada toplam 583 kişi öldü. Tenerife faciası dünya sivil havacılık tarihindeki en ölümcül kazadır.
25 Mayıs 1979 - ABD

                                    Amerikan Hava Yolları'na ait DC-10 tipindeki uçak Chicago o'hare uluslararası havalimanından kalkışından hemen sonra sol motorunun kopması neticesinde çakıldı. 2'si yerde olmak üzere toplam 273 kişi hayatını kaybetti.
25 Mayıs 1979 - ABD Amerikan Hava Yolları'na ait DC-10 tipindeki uçak Chicago o'hare uluslararası havalimanından kalkışından hemen sonra sol motorunun kopması neticesinde çakıldı. 2'si yerde olmak üzere toplam 273 kişi hayatını kaybetti.
19 Ağustos 1980 - Suudi Arabistan 

                                    Suudi Arabistan Hava Yolları’na ait bir Lockheed L-1011, Riyad Havalimanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra kargo bölümünde bir yangın başladı. Pilotlar, uçağı tekrar Riyad Havalimanı’na indirmeyi başarsalar da, havalimanı itfaiyesinin geç müdahalesi faciayı doğurdu. Uçakta bulunan 301 kişiden kurtulan olmadı.
19 Ağustos 1980 - Suudi Arabistan Suudi Arabistan Hava Yolları’na ait bir Lockheed L-1011, Riyad Havalimanı’ndan kalktıktan dakikalar sonra kargo bölümünde bir yangın başladı. Pilotlar, uçağı tekrar Riyad Havalimanı’na indirmeyi başarsalar da, havalimanı itfaiyesinin geç müdahalesi faciayı doğurdu. Uçakta bulunan 301 kişiden kurtulan olmadı.
23 Haziran 1985 - Atlas Okyanusu

                                    Hindistan Hava Yolları’na ait bir Boeing 747, kargo bölümündeki bombanın patlaması sonucunda İrlanda açıklarındayken havada parçalandı. Uçakta bulunan 329 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Bu eylemin kim tarafından ne amaçla yapıldığı konusundaki tartışmalar halen sürmektedir. Bombalı valizin kim tarafından uçağa verildiği ise halen bulunamamıştır.
23 Haziran 1985 - Atlas Okyanusu Hindistan Hava Yolları’na ait bir Boeing 747, kargo bölümündeki bombanın patlaması sonucunda İrlanda açıklarındayken havada parçalandı. Uçakta bulunan 329 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Bu eylemin kim tarafından ne amaçla yapıldığı konusundaki tartışmalar halen sürmektedir. Bombalı valizin kim tarafından uçağa verildiği ise halen bulunamamıştır.
12 ağustos 1985 - Japonya 

                                    Japon Hava Yollarına ait Boeing 747SR tipi uçakta kalkıştan 12 dakika sonra dikey kuyruğun büyük bir kısmı koptu, pilotların yoğun çabası sonucu 32 dakika daha uçan uçak Ueno yakınlarında Takamagahara dağına düştü. 15'i mürettebat 520 kişi ölürken 4 kişi kurtuldu. Bu kaza Tenerife faciasından sonra dünya sivil havacılık tarihindeki en ölümcül ikinci kaza oldu. Aynı zamanda tek uçağın karıştığı en çok ölümlü kazadır.
12 ağustos 1985 - Japonya Japon Hava Yollarına ait Boeing 747SR tipi uçakta kalkıştan 12 dakika sonra dikey kuyruğun büyük bir kısmı koptu, pilotların yoğun çabası sonucu 32 dakika daha uçan uçak Ueno yakınlarında Takamagahara dağına düştü. 15'i mürettebat 520 kişi ölürken 4 kişi kurtuldu. Bu kaza Tenerife faciasından sonra dünya sivil havacılık tarihindeki en ölümcül ikinci kaza oldu. Aynı zamanda tek uçağın karıştığı en çok ölümlü kazadır.
3 Temmuz 1988 - Basra körfezi

                                    İran Hava Yolları’na ait bir Airbus A300B2-203 tipi yolcu uçağının, Basra körfezi üzerindeyken Amerika birleşik devletleri donanma gemisi tarafından, savaş uçağı zannedilerek iki füzeyle vurulduğu olaydır. Uçaktaki 66'sı çocuk yaşta olan toplam 290 kişiden hiçbiri kurtulamamış, çoğu kişinin cesetlerine üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala ulaşılamamıştır.
3 Temmuz 1988 - Basra körfezi İran Hava Yolları’na ait bir Airbus A300B2-203 tipi yolcu uçağının, Basra körfezi üzerindeyken Amerika birleşik devletleri donanma gemisi tarafından, savaş uçağı zannedilerek iki füzeyle vurulduğu olaydır. Uçaktaki 66'sı çocuk yaşta olan toplam 290 kişiden hiçbiri kurtulamamış, çoğu kişinin cesetlerine üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala ulaşılamamıştır.
21 Aralık 1988 - Lockerbie

                                    İskoçya

  
Pan-Am Hava Yolları'na ait Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı 21 aralık 1988 tarihinde Londra-New York seferini yaparken, İskoçya'nın Lockerbie yakınlarında düşmüştür. Uçaktaki 258 kişi ve kasabada yaşayan 17 kişi ile birlikte toplam 275 kişinin öldüğü ve sorumlusunun Libya'nın olduğu düşünülen olaydır.
21 Aralık 1988 - Lockerbie İskoçya Pan-Am Hava Yolları'na ait Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı 21 aralık 1988 tarihinde Londra-New York seferini yaparken, İskoçya'nın Lockerbie yakınlarında düşmüştür. Uçaktaki 258 kişi ve kasabada yaşayan 17 kişi ile birlikte toplam 275 kişinin öldüğü ve sorumlusunun Libya'nın olduğu düşünülen olaydır.
12 Kasım 1996 - Hindistan

                                    Yeni Delhi Havalimanı’na iniş için alçalmakta olan Kazakistan Hava Yolları’na ait bir Ilyushin 76 ile, aynı meydandan kalkan ve tırmanışta olan Suudi Arabistan Hava Yolları’na ait bir Boeing 747, 15 bin feet irtifada çarpıştı. İki uçaktan da kurtulan yoktu. Kazakistan uçağında 37, Suudi Arabistan uçağında 312 kişi olmak üzere toplam 349 kişi hayatını kaybetti. Kazaya, Kazakistan Hava Yolları uçağının, kule talimatları dışında hareket etmesi sebep olmuştu.
12 Kasım 1996 - Hindistan Yeni Delhi Havalimanı’na iniş için alçalmakta olan Kazakistan Hava Yolları’na ait bir Ilyushin 76 ile, aynı meydandan kalkan ve tırmanışta olan Suudi Arabistan Hava Yolları’na ait bir Boeing 747, 15 bin feet irtifada çarpıştı. İki uçaktan da kurtulan yoktu. Kazakistan uçağında 37, Suudi Arabistan uçağında 312 kişi olmak üzere toplam 349 kişi hayatını kaybetti. Kazaya, Kazakistan Hava Yolları uçağının, kule talimatları dışında hareket etmesi sebep olmuştu.
19 Şubat 2003 – İran 

                                    İran İslam Devrimi Muhafızlarını taşıyan bir Ilyushin 76MD tipi uçak, Siraç Dağları’nın zirvesine 330 feet kala düştü. Uçakta bulunan 275 kişinin tamamı hayatını kaybetti.
19 Şubat 2003 – İran İran İslam Devrimi Muhafızlarını taşıyan bir Ilyushin 76MD tipi uçak, Siraç Dağları’nın zirvesine 330 feet kala düştü. Uçakta bulunan 275 kişinin tamamı hayatını kaybetti.
17 Temmuz 2014 – Ukrayna

                                    Malezya Hava Yolları’na bir Boeing 777, Ukrayna hava sahasına girdikten kısa süre sonra yerden atılan bir füze vuruldu. Uçakta bulunan 295 kişiden kurtulan olmadı. Uçağı kimin ya da kimlerin, ne için vurduğu halen bilinmemekte. Ayrıca, bu olaydan yalnızca bir kaç ay kaybolan ve hala bulunamayan Malezya Hava Yolları’na ait bir diğer Boeing 777 bu olay arasında bir bağlantı olup olmadığı da herkesin merak ettiği bir başka soru olarak karşımızda duruyor.
17 Temmuz 2014 – Ukrayna Malezya Hava Yolları’na bir Boeing 777, Ukrayna hava sahasına girdikten kısa süre sonra yerden atılan bir füze vuruldu. Uçakta bulunan 295 kişiden kurtulan olmadı. Uçağı kimin ya da kimlerin, ne için vurduğu halen bilinmemekte. Ayrıca, bu olaydan yalnızca bir kaç ay kaybolan ve hala bulunamayan Malezya Hava Yolları’na ait bir diğer Boeing 777 bu olay arasında bir bağlantı olup olmadığı da herkesin merak ettiği bir başka soru olarak karşımızda duruyor.
29 Kasım 2016 - Kolombiya

                                    Copa Sudamericana finali için Kolombiya'ya giden Chapecoense takımının uçağı düştü. 81 kişinin bulunduğu uçakta 76 kişi hayatını kaybetti. Chapecoense takımından uçakta 22 kişi vardı, bunlardan Alan Ruschel ve Jackson Follmann kazadan sağ kurtulabildi.
29 Kasım 2016 - Kolombiya Copa Sudamericana finali için Kolombiya'ya giden Chapecoense takımının uçağı düştü. 81 kişinin bulunduğu uçakta 76 kişi hayatını kaybetti. Chapecoense takımından uçakta 22 kişi vardı, bunlardan Alan Ruschel ve Jackson Follmann kazadan sağ kurtulabildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >