Tarihte bir ilk: Kara delikten çıkan bir cisim görüntülendi

Tarihte bir ilk: Kara delikten çıkan bir cisim görüntülendi
Tarihte bir ilk: Kara delikten çıkan bir cisim görüntülendi

Sonu hakkında bir tahmin yapılamayan ve her şeyi içine çektiği bilinen kara deliklerden ilk defa bir cisim çıktığı görüntülendi.

Kara deliklerle ilgili bugüne kadar birçok teori ortaya atıldı. Bu teorilerin her biri kara deliklerin farklı boyutlarını açıklamaya çalışsa da hiçbiri, kara deliklerin nasıl bir yapısı olduğuna dair ayrıntılı açıklamalar getiremedi. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Kara Delik araştırmalarıyla ilgili 19.5 milyar dolarlık bir bütçe alan Amerikan Havacılık ve Uzay Üssü (NASA) yaşanan önemli bir gelişmeyi açıkladı.



Daha önce uzay araştırmalarında hiç rastlanılmayan bir olayı duyuran NASA, cisimleri içine çekmesiyle bilinen kara deliklerden ilk defa bir cismin çıktığını görüntülediklerini belirtti. NASA uzmanlarının, Dünya'dan 324 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Markarian 355 adlı kara deliğin etrafında yaptıkları gözlemler sonucu elde ettikleri görüntü korona adlı cismin kara delikten çıkarken x-ray ışınlarının parlaması.

Bu ihtişamlı görüntünün ileride yapılacak uzay araştırmalarına nasıl etkisi olacağını tahmin etmek zor ancak NASA'nın sıra dışı araştırmalar yürüttüğü de bir gerçek.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >