Tarihte bir ilk: Nükleer santralin elektriği kesildi

Zaporijya Nükleer Santrali
Zaporijya Nükleer Santrali

Rusya-Ukrayna çatışmalarının belki de en kritik noktası Zaporijya Nükleer Santrali. Uluslararası kamuoyunun ikinci Çernobil olmasından endişe ettiği santral yakınında dün yangın çıktı. Yangın sonrası santralin çalışması kısa süreliğine durdu. Ancak daha sonra santralin işleyişinin normale döndüğü açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna işgal girişiminde dünyanın yakından izlediği noktalardan birisi hiç şüphesiz Rusların kontrolüne geçen Zaporijya nükleer santrali. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya geçtiğimiz Mart ayında Rusların kontrolüne geçtiğinden beri dünya kamuoyu buradan gelecek haberleri diken üstünde takip ediyor.

Korkulansa savaş ortamında ikinci bir Çernobil faciasının yaşanması.

Tarihte ilk kez elektriği kesildi

Ukrayna devleti nükleer şirketi "Energo-Atom" santral yakınlarında yangın çıktığını duyurdu. Santralin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiği açıklandı. Yangın uydu fotoğraflarına da yansıdı.

Kesintinin ardından Zaporijya'da işleyişin normale döndüğü ve enerji üretiminin kaldığı yerden devam ettiği haberi geldi.

Beyaz Saray'dan da Zaporijya Nükleer santraliyle ilgili açıklama var.

Rusya'ya santral bölgesini askerden arındırması ve uluslararası yetkililerin santraldeki güvenliği denetlemesine izin vermesi çağrısı yapıldı.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşenko ise Uluslararası Atom Enerji Kurumu yetkililerinin önümüzdeki günlerde santrali ziyaret edebileceğini açıkladı.

6 nükleer reaktör bulunan santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >