Tarihte bugün: The Simpsons'ın ilk bölümü ABD'de yayınlandı

The Simpson.
The Simpson.

Geleceğe yönelik sıra dışı tahminleriyle ünlenen fenomen çizgi dizi The Simpsons'ın ilk bölümü bugün yayınlandı. Dizinin en dikkati çeken tarafı 'mizahi yönü' değil de 'tahminleri' oldu. Dizi geleceğe yönelik yaptığı tahminlerle adından söz ettirmeyi başardı. Bu tahminlerden birisi de Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasına yönelik. Bir dakikalık kısa bir animasyon filmi olarak tasarlanan proje büyümesiyle 20. yüzyılın en başarılı televizyon dizisi konumuna ulaştı.

The Simpsons enteresan bir dizi aslında. İnanması zor ancak geleceğe yönelik tahminleriyle biliniyor. ABD Başkanı Donald Trump dahil olmak üzere her konuya yönelik tahminlerde bulunulması diziyi ilginç kılan özelliği. Biz ABD Başkanı Trump'ı bir örnek olarak verdik ama bunu gibi bir sürü tahmin var. Bunlarda birisi de 1997 yılında yayınlanan The Cartridge Family isimli bölümde Meksika ile Portekiz'in karşı karşıya geldiği maçın FIFA 2018 Dünya Kupası finali için 21 yıl önce yapılan bir tahmin olduğu ihtimali.

Dizinin konusu

İlk defa 1989 yılında kısa bölümler halinde yayınlanma başlayan Simpsonlar, bir animasyon çizgi filmdi. Ancak yoğun istek üzerine 1989 yılında TV'lerde yayınlanma başladı. Dizi 5 kişilik bir Amerikan ailesinin maceralarını konu alıyor. Amerikan kültürünü, televizyonunu ve toplumunu anlatıyor.

The Simpsons, geleceğe yönelik yaptığı tahminlerle biliniyor.
The Simpsons, geleceğe yönelik yaptığı tahminlerle biliniyor.

Dizinin 'geleceğe' yönelik tahminleri var

The Simpsons'ın en önemli özelliği geleceğe yönelik tahminleri olması. Üstelik bu tahminlerden de çıkanlar var. 'Bu durum nasıl oluyor?' biz de bilmiyoruz ama neleri bilmişler detaylara bakalım:

1. Yanlış oy kullanımı:

2008 yılında yayınlanan bir bölümde Homer Simpson, oy kullanma kabininde Barack Obama'ya oy vermiş fakat oyu John McCain'e gitmişti. 2012 yılında bu duruma çok benzer bir olay, Obama-Romney seçiminde gerçekleşmiş; Obama ve Romney oyları değişiklik göstermişti.

2. At eti kullanılan yahni:

1994 yılında yayınlanan bölümde aşçı bir kadın at eti kullanarak yahni yapıyor. 2013 yılında ise İngiltere'de patlak veren at eti skandalı bu bölümü akıllara getiriyor.

3. Donald Trump:

Donald Trump'ın ABD Başkanı olmadan önce The Simpsons'ta başkanlığının gösterilmesi ve hatta merdiven seyahati bile dizinin en şaşırtıcı yönleri arasında değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın dizide yer alması.
ABD Başkanı Donald Trump'ın dizide yer alması.

Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmasını yıllar öncesinden nasıl bildikleri sorusu üzerine yanıt veren senaristler,'2000 yılında hangi komik ünlü başkan olabilir diye düşünüyorduk'dedi.

4. Akıllı saat:

2013 yılında hayatımıza giren akıllı saatler The Simpsons'ın 1995 yılında yayınlanan 6. sezon 9. bölümünde yer aldı. Lisa'nın gelecekteki nişanlısı kolundaki akıllı saate komutlar vermekte. Bu bölümde akıllara günümüzün Apple Watch'ları, Galaxy Gear'ları getiriyor.

5. FarmVille!

1998 yılında yayınlanan bir bölümde bahçe işi yapan bir simulatorde oynayan Carney Bart'ın yer aldığı bu sahne 2009 yılında interneti kasıp kavuran ve türevleri hala oynanılan FarmVille oyunundan başka bir şey değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >