Tarım Bakanlığı harekete geçti: Ekilmemiş arazi kalmayacak

Arşiv
Arşiv

Tarımda planlı üretime geçiş adımları birer birer atılmaya başlandı. Tarımsal üretimin sözleşmeliye dönmesiyle çiftçi ve tüketicinin cebi koruma altına alınacak, olası bir gıda krizinin önüne geçilecek. Küçük üreticileri koruyucu bir yaklaşımla ortaya çıkan sözleşmeli üretim, gıdada arz güvenliğini sağlayarak vatandaşın istediği gıdaya erişimini kolaylaştıracak.

Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı yapacak.

Ekilmemiş toprak bırakılmayacak

Ekilmemiş bir karış toprak bırakmadan tarımda üretimin artırılmasının amaçlandığı planlı üretimin ilk adımı geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sektör temsilcilerinin görüşüne açılan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağıyla" atılmıştı. Sektör paydaşlarının tespit, görüş, uyarı ve önerilerinin Bakanlığa sunulmasıyla sözleşmeli üretimin temelleri atılmaya başlandı. Üniversiteler, sektörün önemli temsilcileri ve çiftçilerin görüşlerinin ve önerilerinin alınmasına önem göstererek Bakanlık, sözleşmeli tarımda tüm paydaşların ortak noktada buluşarak harekete geçmesini amaçlıyor.

Tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek için Bakanlık bünyesinde Tarım Üretimin Planlanması Kurulu oluşturulacak. Bakanlığın 15 kurumunun başkan ve müdürlerinden oluşacak bu kurul, sektör temsilcileri ve çiftçileriyle görüş alışverişini sürdürerek politika belirleyici olacak.

Tarım verileri toplanacak

Sözleşmeli tarım hazırlıklarında ikinci adım ise tarım sayımıyla atıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen günlerde tarım sayımı faaliyetlerinin yakında başlayacağını duyurmuştu.

En son 2001'de yapılan tarım sayımı, 22 yılın ardından yeniden yapılmaya başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) altyapı çalışmalarını sürdürdüğü tarım sayımı Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla imzalanacak protokolle başlayacak. Tarımsal işletmeleri, ürün bazında arazi kullanımı, yetiştirilen hayvan sayısı, tarımda istihdam ve mekanizasyon ile işletme tipolojisi ve ekonomik büyüklüğü sayılarak sözleşmeli üretimin yol haritası belirlenecek. Türkiye'nin tarımsal varlığının sayılmasıyla güncel veri toplanacak ve bitkisel ve hayvansal üretimdeki eksiklikler, yanlışlıklar teker teker çözülerek planlı tarıma hazır hale getirilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >