Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kinder ürünlerine 'Salmonella analizi' zorunluluğu

Kinder
Kinder

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Avrupa’da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.

Önceki hafta duyurduğumuz ve Avrupa ile İngiltere’deki Kinder Surprise çikolatalarının toplatılmasına sebep olan Salmonella krizi Türkiye’de de önlemlerin arttırılmasına sebep oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı önceki gün Bitkisel İthalatta Yetkili 44 il müdürlüğüne yazdığı yazıda menşe ayrımı yapılmaksızın ithal edilen tüm Kinder ürünlerine Salmonella analizi yapılmasına karar verildiğini duyurdu.

Yazıda “Salgının ülkemize sıçramasının önlenmesi amacıyla ikinci bir talimata kadar menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin ithalatında %100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Buna göre ülkemize Almanya’dan ithal edildiği bilinen Kinder ürünleri de dahil ithal edilen tüm parti numaralarına Salmonella analizi yapılacak. İlgili yazıya göre %100 Salmonella analizi yapılacak Kinder markalı ürünler arasında Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie PRA ürünleri yer alıyor.

Ayrıca Kinder markalı ürünlerden kaynaklı olarak dünya genelinde Salmonella salgını yaşandığı da bakanlık tarafından yazılan yazıda resmi olarak belirtiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürü Harun Seçkin tarafından imzalanan yazıda “Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirim Sistemi RASFF ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolata ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Bakanlık market raflarında halihazırda satılmakta olan ürünlerle ilgili herhangi bir toplatma kararı ise vermedi.

Kaynak: Gıda Dedektifi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >