Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin yeni görüntüleri ortaya çıktı

​Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin tutuklanma görüntüleri
​Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin tutuklanma görüntüleri

Sudan'da ordu ve milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında meydana gelen çatışmalar devam ederken ordu birçok üssü geri aldı. Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin ise General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği 100 bin kişilik paramiliter grup RSF tarafından tutuklanması Mısır tarafından büyük öfkeyle karşılandı. Askerlerin yerde oturduğu ve ellerini başlarının arkasına koyduğu görüntüler yayınlandı.

İç savaşa sürüklenen Doğu Afrika ülkesi Sudan'da çatışmalar neredeyse her şehre yayıldı, gece boyunca patlama sesleri kesilmedi. Ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren iktidar mücadelesinde üçüncü güne girildi.

Sakin bir Cumartesi sabahında yollara dökülen ya da henüz yataklarında uykuda olan başkent Hartum sakinleri, çatışmalara yollarda yakalandı veya uykularından patlama sesleriyle uyandı.

Silah sesleri ve patlamaların iki gündür kesilmediği 640 bin nüfuslu şehirde, korku ve panik hakim.

Mısır askerlerinin kaçırılma görüntüleri yayınlandı

Her iki taraf da başkent Hartum'un kilit noktalarını kontrol ettiklerini söylüyor. General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği RSF, başkent Hartum'daki başkanlık sarayı, havalimanı ve diğer hayati tesisleri kontrol ettiğini duyurdu ancak söz konusu bölgeler bir süre sonra tekrar ordunun eline geçti.

Hartum'un komşusu Omdurman ile batıdaki Darfur ve Merowe Havalimanı da yine son 24 saatte ordunun kontrolüne girdi. Yerel medya, RSF'nin bazı Mısırlı askerlerin teslim olduğu videolar yayınladığı Merowe Havalimanı'nın geri alındığını yazdı.

Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği 100 bin kişilik paramiliter grup RSF tarafından tutuklanması, depreme yol açtı. Askerlerin yerde oturduğu ve ellerini başlarının arkasına koyduğu görüntüler, Mısır'da büyük bir öfkeyi tetikledi.

Görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken, Mısırlılar hakarete uğradıklarını söyleyen mesajlar paylaştı.

Bir başka Twitter kullanıcısı, Mısır ordusunun evlatlarını korumak için neden harekete geçmediğini sordu, ABD ve İsrail ordularını örnek gösterdi.

Elleri başlarında askerleri bir odada gösteren fotoğrafın ortaya çıkması ise, sosyal medyada bardağı taşıran damla oldu.

Twitter'da popüler olan görüntülerden biri ise, Mısır askerlerinin RSF güçleri önünde kaçışını gösteren sahte fotoğraflardı.


Sudan ordusu, RSF'nin üslerini savaş uçaklarıyla bombardımana tutuyor. Fransa merkezli Sudan Tribune gazetesi, ordunun kontrolü ele geçirdiği RSF üslerinin yediyi bulduğunu duyurdu.Bunlar, Port Sudan, Kassala, El Gadarif, Damazin, Kosti ve Kadugli. Hartum eyaletinin kuzeyindeki Karari bölgesindeki en büyük RSF üssüne de el konuldu.

General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği 100 bin kişilik paramiliter grup RSF ise, Hartum'da orduya ait Rus üretimi bir savaş uçağını ve insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.

Uydudan göründü

Maxar ve Planet Labs gibi uydu şirketlerinin servis ettiği fotoğraflarda ise, Hartum'daki havalimanında imha edilmiş yolcu uçakları göze çarpıyor. Havalimanında bazı uçakların yandığı ve yoğun bir siyah dumanın gökyüzüne yükseldiği de görüldü.

Son olarak Ekim 2021'de bir darbenin gerçekleştiği Afrika ülkesi Sudan'da, silahlı kuvvetlerin başı ve fiilen ülkenin devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan.

Sayıları 100 bini bulan Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) başındaki General Dagalo'nun bilinen ismi, Hemedti.

Ekim 2021'deki darbeden bu yana ülke Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiliyor.Konsey başkanı Orgeneral Burhan, başkan yardımcısı ise Hemedti.

Sivil bir hükümete geçiş önerisi, RSF'yi ulusal orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düştü. RSF bunu 10 yıl ertelemek istedi ancak ordu bunun iki yıl içinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

İç savaşın hayaleti

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanı, Sudan'ın batısındaki Kabkabiya'da bir askeri üste taraflar çatışırken Pazar günü hayatını kaybetti.

Amerikan New York Times gazetesi, Doğu Afrika ülkesinde yaşananları 'Sudan 'iç savaşın hayaleti'nden korkuyor' başlığıyla sundu, patlamaların başkent Hartum'u sarstığını vurguladı.

Sudan, Güney Sudan’ın 9 Temmuz 2011’de bağımsız olmasından önce Afrika’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkesiydi. İngiltere’den 1956 yılında bağımsızlığını kazanan Sudan, bu tarihten beri büyük çatışmalara sahne oldu.

17 yıl süren iç savaş 1972'de Adis Ababa Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi ancak anlaşmanın ihlal edilmesi için 10 yıl yetti ve ikinci iç savaş başladı. 2005 yılında yapılan yeni bir anlaşmayla şiddet olayları azaldı. Bölünmenin ardından çatışmalar dinmedi, savaş uçakları petrol sahalarını bombardımana tuttu.

Son çatışmalar ise, 2019'da uzun süredir görev yapan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından yaşanan gerilimli sürecin devamı. El Beşir'in yaklaşık 30 yıl süren iktidarına son verilmesi çağrısında bulunan kitlesel sokak protestolarının ardından ordu darbesiyle devrildi.

Ancak siviller, demokratik yönetime geçiş planında yer almayı talep etmeye devam etti. Daha sonra ortak bir askeri-sivil hükümet kuruldu, ancak bu Ekim 2021'de başka bir darbeyle devrildi.

Ve o zamandan beri Orgeneral El-Burhan ile General Dagalo arasındaki rekabet kızıştı.

Kaynak: Milliyet

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >