TBMM'den Adalar'a 'fayton' çıkarması: Atların çalışma şartları tartışılıyor

Adalar, Fayton
Adalar, Fayton

Özellikle turistik bölgelerde keyfi ulaşım ve nostalji açısından değer taşıdığı için kullanılan faytonlar toplum tarafından büyük eleştirilerin odağı haline geldi.

Hayvanseverler tarafından getirilen eleştiriler, faytoncuların hayvanlara aşırı yük yüklemesi ve gerekli bakım şartlarını yerine getirmemesi üzerine yoğunlaşıyor.

Farklı bir görüş olarak da bazı vatandaşlar hayvanlara zulüm edilmediği takdirde faytonların kültürel bir değer olduğunu bu yüzden korunarak bu kültürün yaşatılabileceğini vurguluyor.

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu konuyla ilgili olarak atlara gerekli bakımları yapmayan işletmeleri ve faytoncuları denetlemek için İstanbul Adalar ve Pendik'te incelemelerde bulundu.

Özellikle turistik bölgelerde gezi için kullanılan faytonlara koşulan atlar, bakımsızlık, kazalar, kötü muamele ve kötüyaşam koşulları nedeni ile telef oluyor. Bu durumdan rahatsız olan hayvanseverler uzun süredir atlara yapılan bu zulmün giderilmesi için siyasilere ve ilgili belediyeleri göreve çağırıyorlar.

Kuşadası'nda faytonlar yasaklandı

Tepkilere ilk yanıt geçtiğimi aylarda Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'den geldi. Günel, Kuşadası'nda faytonla yapılan aktivitelerin ve ulaşımın durdurulduğunu bu açıklaması ile duyurdu.

İzmir'de de fayton faaliyetleri durduruldu

Kuşadası Belediyesi'nin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi de aynı yolu tercih ederek şehir genelinde fayton faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

''Yasaklanmasın, denetlensin ve bakımları eksiksiz yapılsın''

Ülke genelinde belediyeler faytonları yasaklamaya devam ederken, diğer bir farklıgörüş ise faytonculuğun topyekün yasaklanmasının bir çözüm olmadığını savundu. Nitekim gereklişartların yerine getirildiği ve atlara en uygun şekilde bakım, kontrollerinin yapıldığı ortamda bu tür eziyet görüntülerinin ortaya çıkmayacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili yaptığımız araştırma sonrası ''Hayvanlara eziyet etmeden fayton kullanmak mümkün mü? '' sorusunu Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu'na sorduk.

Fayton meselesi Meclis'in gündeminde

TBMM Hayvan Hakları Komisyonu, hayvanseverlerin tepkilerini toplayan faytonları çeken atların çalışma şartlarını ve sağlık problemlerini yerinde incelemek için bir rapor hazırladı. Hazırlanacak rapor doğrultusunda faytoncular ve atlar çalışma ortamlarında incelenmeye başlanıyor.

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, faytonlarla ilgili hazırlanacak rapor için Adalar'da inceleme yaptı.
TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, faytonlarla ilgili hazırlanacak rapor için Adalar'da inceleme yaptı.

İlk inceleme yeri Adalar ve Pendik

TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu, Büyükada’ya dün bir ziyaret gerçekleştirdi. Komisyon, faytonlara sürülen atların durumunu ve atların ahırlarını yerinde tespit etti. Komisyon, fayton duraklarında ardından Fayton Park’ta ve 9 atın öldüğü yangının çıktığı alanda incelemelerde bulundu. Öte yandan derme çatma ahırlarda kalan atların hali görenlerin yüreklerini dağladı.

İncelemelerin sonucunu paylaşan Komisyon Başkanı Mustafa Yel, atların son derece sağlıksız koşullarda yaşadığını aktardı.

Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel.
Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel.

Büyükada’nın en fazla at kapasitesine sahip olduğunu belirten Yel, “Atlarla ilgili uzmanlaşma ve veterinerin olmaması faytonculuğa olan bakış açısını bize gösteriyor” dedi. Yelayrıca hayvanlarayönelik bir hastanenin bulunmadığını ifade etti. Pek çok hayvanda yara izleri ve beslenme problemi olduğunu kaydeden Yel, faytonlarda ve atlarda denetimsizlik sorunu yaşandığını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >